U trendu

Jergović: Mbape je sledeći najbolji fudbaler svih vremena

ZAGREB – Hrvatski pisac Miljenko Jergović napisao je danas da veruje da će francuski reprezentativac Kilijan Mbape biti sledeći najbolji fudbaler svih vremena.

Jergović je nakon utakmice osmine finala Svetskog prvenstva u Kataru, koju je dobila Francuska protiv Poljske, naveo da Mbapea na putu ka zvanju najboljeg mogu omesti samo „neki neočekivan preokret u opštoj i fudbalskoj povesti ili neka nepredviđena nevolja u životu“.

„Gledamo ga već godinama, premda su mu tek dvadeset i četiri, ali tek bi se, možda, na ovom Svetskom prvenstvu moglo videti ono što smo dosad previđali, ili što nam je iz različitih razloga ostajalo zatajeno“, naveo je pisac na svom sajtu jergovic.com.

Prema njegovim rečima, Mbape je „u svakom trenutku unutar šeme i rasporeda, kreće se po onoj šemi sa školske ploče, samo agilnije i brže, u svakom trenutku atletski moćnije i artistički superiornije od ostalih“.

„Dok je ovaj današnji Mesi čudotvorac čim primi loptu, ali je uglavnom neprisutan i pasivan, već pomalo star, čim je lopta daleko od njega, Mbape čini čuda i bez lopte. I pritom, što njegova televizijskog gledatelja zbunjuje i osvaja: ima tako ljubazan i dobrodušan izraz lica“, istakao je Jergović.

Podsetivši da je svako doba imalo svog najboljeg fudbalera sveta, Mađara Ferenca Puškaša, Brazilca Pelea, Argentinca Dijega Armanda Maradonu i potom Lionela Mesija, Jergović je napisao i da su pre mladog Francuza najveći igrači, još od Holanđanina Johana Krojfa, funkcionisali kao dirigenti u igri, a Mbape deluje kao deo orkestra i kao takvog ga je „nemoguće zaustaviti“.

Podsetivši da je Mbapeov otac Kamerunac sa nemačkim imenom Vilfrid, a majka rukometašica Fejza Lamari iz „ljute i nepokorene“ alžirske pokrajine Kabilja, Jergović je dodao da je „fudbal igra svih autsajdera i bezdomnika sveta, igra beznadnog kosmopolitizma“.

„Ali svejedno mi ne bi bilo mrsko da najbolji svih vremena opet bude Evropljanin: Kilijan Mbape“, zaključio je Jergović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.