U trendu

Jesenji pozorišni festival

Pod geslom „Sve što se zbilo prikazaćemo još jednom“ ove godine održaće se, od 10. do 17. novembra, Osmi jugoslovenski pozorišni festival u Užicu. Selektor Vladimir Kopicl opredelio se za sedam predstava, a njegov izbor umnogome pomera dosadašnju koncepciju Festivala zasnovanu uglavnom na tradicionalnim vrednostima umetničkog dela u smeru neke vrste domaćeg BITEF-a…

Iako lokalnog karaktera, ovaj festival ipak je širokog zamaha, neograničen je žanrovskim i drugim kategorijama, a odabrane predstave pokazuju da se naše pozorište, ako ništa drugo, barem još uvek uspešno održava na površini. Koliko je to stanje dobro – ostaje tek da se vidi.

Jedan reditelj ove godine učestvuje sa dve predstave. Reč je o poznatom, (pre)cenjenom makedonskom reditelju Slobodanu Unkovskom, koji je potpisao režiju Čehovljevog „Galeba“ i „Šine“ mlade spisateljice Milene Marković. Obe predstave dolaze kao reprezentanti Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pored njih, u konkurenciji će se još naći i „Hamlet“ (Slobodan Beštić u naslovnoj ulozi) Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji kontroverzne Ivane Vujić, „Nigdje nikog nemam“ Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Egona Savina, Subotički nacionalni teatar konkuriše sa postavkom još jednog Čehovljevog komada, „Višnjik“, s rediteljskim rukopisom Dušana Petrovića, Somborci stižu sa „Kazimirom i Karolinom“ u režiji Ive Milošević, a Kinga Mezei bavila se predstavom „Pac“ Novosadskog pozorišta rađenom po motivima romana „Karneval“ Bele Hamaša.

O najboljoj predstavi u ovoj oštroj konkurenciji odlučiće žiri čiji je predsednik Olga Savić, a članovi koji će ravnopravno sa njom doneti odluku o pobedniku su Zoran Hristić, Svetislav Basara, Nataša Nelević i Karolj Viček.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar