U trendu

Jezdiću Gran pri u Nišu, najviše nagrada glumcima Tome

NIŠ – Gran pri Naiša za najbolje glumacko ostvarenje pripao je sinoć Nenadu Jezdiću na zatvaranju Filmskih susreta u Nišu, gde je nagradu „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu dobila Tamara Dragićević, a Milan Marić „Cara Konstantina“ za mušku.

Film „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića doživeo je četvorostruki trijumf na festivalu glumačkih ostvarenja, pošto su pored prizanja za
Dragićević i Marića, u kategorijama za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu nagrade osvojili Sanja Marković i Andrija Kuzmanović.

„Večeras sam srećan, radostan, veseo. Ponosan ali ne i gord. Večeras se raduju moji prijatelj, porodica. Moja radost i sreća ove večeri bila bi čin sebičluka i egoizma, a da se sa posebnom zahvalnošću ne setim svih ljudi koji su radili film, koji su bili iza kamere“, rekao je Jezdić.

Primajući Gran pri Naisa za ulogu mafijaša Kašike u filmu „Vikend sa ćaletom“, Jezdić je posebno zahvalio „fantastičnom scenaristi i odličnom reditelju“ Miroslavu Momčiloviću i producentu Igoru Turčinoviću, ali posebno kolegi Banetu Vidakoviću, naglasivši da sa njim deli nagradu.

„Nekako razmišljam kako bi bilo dobro uvesti nagradu ‘najzahvalniji glumački partner’. Izuzetno sam zadovoljan i srećan što sam imao takvog partnera kakvog sam imao u Vidakoviću. Imam osećaj da je i on nekako igrao moj lik, i da bi moj karakter nekako krnji bio, da nije bio partner kakav je bio“, istakao je Jezdić.

Dragićević je „Caricu Teodoru“ za najbolju žensku ulogu dobila za tumačenje pevačice narodne muzike Silvane Armenulić u Bjelogrlićevom biografskom filmu o njenom kolegi Tomi Zdravkoviću.

„Napravili smo film o duši i utkali u njega svoju dušu, emociju i ljubav. I zaista, ovu ulogu sam pravila iz duše i to sam osećala sve vreme. Hvala ekipi filma što mi je ukazala povrerenje da odigram ovakvu ulogu i da vam dočaram lik Silvane“, rekla je Dragićević.

Primajući „Cara Konstantina“ za ulogu kompozitora i pevača narodne muzike Zdravkovića, Marić je istakao da je mnogo srećan što nagradu dobija baš u Nišu.

„Ovaj festival jeste namenjen nama, ali živi i postoji zbog vas. Čuvajte ovaj festival“, poručio je Marić prisutnima na Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

Kuzmanović je nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio za ulogu menadžera Drnde u „Tomi“, a Marković za najbolju žensku epizodu tumačeći pevačevu treću suprugu Gordanu.

„Puno vam hvala na ovome, stvarno! Divni ste“, rekla je kratko Marković.

Nagrada „Milorad Mandić Manda“ za najbolje ostvarenu komičnu ulogu pripala je Gordanu Kičiću za ulogu Veljka u filmu „Realna priča“.

„Veoma sam srećan zato što sam dobio nagradu. Možda mi je ovo najsrećnija nagrada koju sam ikada dobio, zato što je Manda uvek delio sreću među kolegama i privatno“, rekao je Kičić, kom je nagradu uručila Mandićeva supruga gumica Anastasija Mandić.

Specijalno priznanje žirija Filmskih susreta u Nišu pripalo je ansamblu filma „Oaza“, dok je nagrada za najboljeg stranog glumca festivala pripala Feđi Štukanu za ulogu u filmu „Nečista krv – Greh predaka“.

„Ja se još uvek izjašnjavam kao Jugosloven, pa ne mogu da se naviknem da sam strani glumac. Mama mi se rodila u Nišu“, rekao je Štukan.

Poveljom za izuzetnu žensku ulogu na festivalu Filmski susreti u Nišu nagrađena je Anđelka Prpić, dok je to priznanje u muškoj konkurenciji otišlo u ruke Ivana Tomića za ulogu u „Ne igraj na Engleze“, koji je rekao da je presrećan što je igrao u filmu „koji se dugo borio da ugleda mrak bioskopa“.

Članovi festivalskog žirija bili su glumci Ljiljana Dragutinović, Svetislav Bule Goncić i Branislav Tomašević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar