U trendu

Još jedna premijera

Nastao pre dve godine, pod naslovom „Geneza broj dva“, komad Ivana Viripajeva za Evropu još uvek predstavlja nešto novo i „vruće“. Tek se postavlja u Belgiji, a naša premijera nedavno je održana na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Komad se bavi legendom o Lotovoj ženi, koja se pretvorila u stub soli nesmotreno se osvrnuvši za sobom prilikom bekstva iz Sodome i Gomore.

Starozavetni motiv poslužio je autoru ove duhovite „tragedije smisla“ (kako je sam Viripajev definiše) da istražuje i pronalazi osnove svih mehanizama pozorišne igre i njenog jedinstvenog dejstva na gledaoca. Sam pisac je ujedno i narator (insistira na tome da u predstavi ostane u prvom licu i navodi sve napisane didaskalije), a uz pomoć reditelja i glumaca, poigrava se likovima koji glume glumce koji glume likove. Zvuči zamršeno? Pa zapravo i nije kada se prihvati konvencija koja se diktira od samog početka predstave.

U režiji Anje Suše, glumac u ulozi proroka Jovana je Daniel Sič, glumac u ulozi Boga – Arkadija Iljiča, Ivan Tomić, a glumica u ulozi Lotove žene (Antonjine Velikanove) je Milena Pavlović. Za kostime je bila zadužena Maja Mirković, koja je ključna rešenja pronašla u pop-kulturi. Saglasno toj ideji, scenografiju je izradila Marija Kalabić, a za muziku se pobrinuo kompozitor Vladimir Pejković. Ovo će ujedno biti još jedno poigravanje novim pozorišnim formama u Beogradskom dramskom pozorištu, koje je u prethodnoj pozorišnoj sezoni imalo praizvedbe čak dva bitna svetska pozorišna pisca – „Razvaljeni“ Sare Kejn u režiji Đurđe Tešić, kao i praizvedbu komada nobelovke Elfride Jelinek koju je na velikoj sceni režirao upravnik Nebojša Bradić. Šta je sledeći potez ovog pozorišta do kraja sezone i hoće li biti jednako intrigantan kao prethodni, ostaje da se vidi…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.