U trendu

Jubilarna 50. Radost Evrope od 2. do 5. oktobra u BG

BEOGRAD – Proslava pedestog rođendana međunarodne manifestacije dece Evrope „Radost Evrope“ biće održana od 2. do 5. oktobra 2019. godine u Beogradu, najavljeno je danas u Dečijem kulturnom centru Beograda.

Manifestacija je nosilac EFFE 2019-2010 etikete kvaliteta dodeljene od strane Evropske komisije.

Dečije stvaralaštvo, igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg – sinonimi su za „Radost Evrope“, najveću dečiju međunarodnu manifestaciju u regionu, koja svake godine u Beogradu okuplja decu od 7 do 14 godine iz cele Evrope.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napomenuo da je „Radost Evrope“ jedinstvena manifestacija u svetu.

„To je manifestacija u okviru koje deca iz drugih zemalja dolaze u Beograd i tu su smeštena u porodicama gde se druže sa svojim vršnjacima i zajednički stvaraju. ‘Radost Evrope’ je manifestacija kojom se mi ponosimo i Grad Beograd je odvojio više sredstava za obeležavanje jubileja tog divnog događaja“, kazao je Vesić.
Kako kaže, u organizaciji manifestacije je uvek prisutno sećanje na Donku Špiček koja je inicirala „Radost Evrope“ i po kojoj sala u Dečijem kulturnom centru nosi ime.

„Ove godine imaćemo decu iz preko 22 evropske zemlje i decu iz Kine koji su naši dragi gosti. Deca će biti smeštena u porodicama svojih vršnjaka i provešće lepo vreme u Beogradu u sportskim takmičenjima, umetničkom nadmetanju, druženju, oslikavanju murala u školama čiji đaci učestvuju u programu“, kazao je Vesić i dodao da će za vreme manifestacije Beograd biti dečija prestonica Evrope.

„Mi imamo ljude koji su sada blizu 60. rođendana i dan danas imaju kontakte sa prijateljima koje su sreli kao klinci na manifestaciji ‘Radost Evrope’ „, kazao je Vesić.

Centralna proslava jubileja počeće karnevalom u centru Beograda, odnosno svečanim defileom kostimiranih učesnika manifestacije.

Pored orkestra koji će predvoditi svečani defile, na karnevalu u Knez Mihailovoj ulici i na kalemgdanu nastupiće mnogobrojne muzičke i plesne grupe, mažoretkinje, klovnovi na štulama i mnogi drugi izvođači koji ceh zabavljati mališane.

Narednog dana u Dečijem kulturnom centru mališane iz 22 evropske zemlje očekuju koncerti „Susreti prijateljstva“.

Svoje najbolje nastupe učesnici manifestacije će pokazati u na gala Koncertu 5. otobra u Sava centru.

Pored muzičko scenskih programa mališani će moći da posete izložbu nagrađenih radova 21. Međunarodnog likovnog konkursa „Radost Evrope“.

Leontina Vukomanović, pomoćnik direktora za programsku delatnost Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog angažmana generalnog sponzora manifestacije kompanije „Forma Ideale“.

„Zahvaljujući njima i ostalim sponzorima uspeli smo da u tehnološkom pogledu organizacije idemo u korak sa vremenom, a da deci ipak obezbedimo sve što je krasilo „Radost Evrope“ u proteklih 50 godina“ kazala je Vukomanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.