U trendu

Jubilarni SOMUS od 29. septembra do 2. oktobra

SOMBOR – Jubilarne 10. Somborske muzičke svečanosti (SOMUS) će od 29. septembra do 2. oktobra okupiti umetnike koji su ga nesebično pomagali i podržavali, a na otvaranju nastupaju Aleksandar Madžar i Adrijan Brendl, kao i Bojan Zulfikarpašić, saopštili su danas organizatori.

Iz SOMUS-a je najavljeno da se svi programi održavati u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru, dok će na otvaranju 29. septembra (20:00) na koncertu „Susretanja“ prijatelj festivala pijanista Madžar sa britanskim violončelistom Brendlom izvoditi dela Debisija, Šumana, Betovena, Šopena i Viljama Berda.

Iste večeri, u okviru programa „Džez na SOMUS-u – After parti“ nastupa srpsko-francuski džez pijanista Bojan Zulfikarpašić koji dolazi treći put na somborski festival sa kombinacijom akustike i elektronike.

Druge večeri će pored već poznatih gostiju festivala klarinetiste Mate Bekavca, violinistkinje Maired Hiki i klaviriste Pera Rundberga nastupiti kamerni orkestar „FB banda“ kog čine muzičari Ljubljanske filharmonije, RTV simfoničara i Mariborske opere a koncert je okrenut Volfgangu Amadeusu Mocartu, njegovim savremenicima, kao i modernim kompozitorima nadahnutim slavnim prethodnikom.

„FB banda je grupa mladih muzičara, koji uz rutinski rad u matičnim orkestrima ipak žele drugačiji kontakt sa muzikom u kome nema sindikata i administrativnih pravila koja guše iskreno i predano bavljenje muzikom. Jedini cilj im je učiti i davati, biti u međusobnom kontaktu i muzikom dirnuti publiku“, naveo je Bekavac.

Redovni profesori Akademije umetnosti u Novom Sadu Laura Levai Aksin i Zoran Krajišnik predstaviće se delima velikih imena klasične muzike u obradama za flautu i gitaru 1. oktobra, a iste večeri posetioci će moći da čuju i program „Kart blanš“ Bekavca, kog on izvodi sa Hiki, Rundbergom i „FB bandom“.

Poslednjeg dana festivala 2. oktobra nastupiće orkestar muzičke škole „Petar Konjović” iz Sombora, kojim diriguje Mina Bošnjak, za klavirom je Mihajlo
Zurković, a kao gost nastupa sopranistkinja Sonja Šarić u programu „Stepenicama ka zvezdama“, sa delima Betovena, Bramsa, Masnea, Kasada, Belinija, Šopena i Pjacole.

„Istog dana (20:00) svečano se zatvara festival koncertom ‘Nemačka lirika’ koji će otpevati Šarić, uz pratnju Strahinje Đokića za klavirom. Dobitnica prve nagrade i specijalne nagrade publike na prestižnom konkursu ‘Eva Marton’ u Budimpešti 2021. godine, somborka Šarić je poseban gost SOMUS-a“, kaže se u saopštenju.

Organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, uz podršku Grada Sombora, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Pokrajinske Vlade, C. Bećstein centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.