U trendu

Jubilej Bizeove opere „Karmen“

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo je dvadesetogodišnjicu igranja opere Žorža Bizea „Karmen“, koja se sa velikim uspehom izvodi na Velikoj sceni.

Jadranka Jovanović, naš poznati sopran, pre dvadeset godina pevala je ulogu Mercedes, a na jubilarnoj predstavi pojavila se u ulozi Bizeove Ciganke. U ostatku darovitog ansambla beogradske opere učestvovali su Goran Gligorić (Eskamiljo), Nikola Kitanovski (Don Hoze), Olivera Dukić, Suzana Šuvaković i drugi.

Tragična sudbina zanosne i temperamentne Ciganke Karmen – radnice u fabrici duvana i krijumčarke, koja je svoju ljubav prema slavnom toreadoru Eskamilju platila životom, postavši žrtva ljubomornog Don Hozea, vojnog dezertera – ne prestaje da inspiriše brojne generacije zaljubljenika opere. Ova univerzalna tema ispričana kroz Bizeove arije traje više od dva veka. Prvi put je izvedena daleke 1875. godine.

U Beogradu je ova opera prvi put postavljena tek 1983. godine i momentano se podigla velika prašina i ispred i iza pozorišnih kulisa. Izvođenje slavne opere izazvalo je borbu za ulogu Karmen između Olge Milošević i Dubravke Zubović, starije i mlađe prvakinje ondašnjeg ansambla, a sukob je rešen tako što su u dva premijerna dana ulogu pevale obe dive.

Na jubilarnom prikazivanju, međutim, nije bilo nikakvih nedoumica. Podela je bila jasna, orkestar i hor uvežbani, a publika spremna da uživa u lepoti melodija kao što je čuvena „Habanera“, „Pesma toreadora“ i druge arije ovog remek-dela klasične muzike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.