U trendu

Jugoslavu Panteliću uručen francuski orden viteza

BEOGRAD – Ambasador Francuske Pjer Košar uručio je danas orden književnosti i umetnosti, u rangu viteza, direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću.

Na svečanosti u francuskoj ambasadi, Košar je prilikom uručivanja odlikovanje u ime ministarke kulture i komunikacija Francuske, između ostalog, istakao da je Pantelić „neumorna spona između Francuske i Srbije“.

Pred brojnim zvanicama i novinarima, Košar je podsetio da je Pantelić kao novinar bio autor brojnih intervjua sa filmskim ličnostima, posebno francuskim, i autor više emisija o filmu.

Prema njegovim rečima, Pantelić kao umetnički direktor FEST-a radi na tome da evropski i francuski film tu imaju svoje zasluženo mesto, a kao direktor Jugoslovenske kinoteke je organizovao brojne francusko-srpske filmske susrete.

Pantelić je podržao i projekat „Kinoteke“ sa Francuskim institutom u Srbiji, kao i brojne retrospektive posvećen velikanima francuskog filma, kao Žan Polu Belmondu i Žan Liku Godaru, naglasio je ambasador.
„U planu je da budete domaćin u Beogradu glumici Isabel Iper i da u njenu čast priredite izložbu i projekciju filmova. Bićemo srećni da vam pomognemo“, najavio je Košar.

U svom obraćanju, Pantelić je istakao da mu je velika čast da primi visoko odlikovanje koje dolazi iz Francuske, kolevke filma i kulture koja ga je uz našu „najviše oblikovala i to i dalje čini“.

Pantelić je podsetio da je francuska kinematografija više nego ijedna druga okrenuta svetskim umetnicima van svojih granica.

Podsetivši da je kao filmski kritičar i novinar intervjuisao veliki broj francuskih stvaralaca i upoznao mnoge autore, Pantelić je najavio za 51. FEST „izuzetne filmove francuskih autora i produkcija“.

„Zahvalio bih se svima koji su stvarali i stvaraju umetnosti. Oni su zvezde vodilje koje osvetljavaju put kojim idemo, a koji je nadam se bolji od ove sadašnjosti“, zaključio je Pantelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.