U trendu

„Južni vetrar 2“: Žanrovski film kakav Hrvatska nema

PULA – Svetska premijera filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“ održana je na 68. Filmskom festivalu u Puli pred rasprodatom Arenom, a hrvatski medije ne štede pohvale za dugo očekivani nastavak kultnog ostvarenja.

Autorska ekipa predvođena rediteljem Milošem Avramovićem, sa scenaristom Petrom Mihajlovićem i glumcima Milošem Bikovićem, Miodragom Radonjićem, Anastasijom Everal i Nenadom Herakovićem, nakon projekcije u Pulskoj Areni poklonila se oduševljenoj publici.

„Južni vetar 2: Ubrzanje“ je jedini film iz Srbije koji je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa međunarodne selekcije Pulskog festivala.

Kako piše „Slobodna Dalmacija“, Pulski filmski festival nije još ni počeo, a premijerna projekcija nastavka srpskog megahita „Južni vetar“ bila je rasprodata – pet dana pre premijere i tri dana uoči početka festivala, planule su sve karte za „Južni vjetar 2: Ubrzanje“.

Kako se navodi u tekstu „Slobodne dalmacije“, „Južni vetar“ je nadmašio velike hitove kao što su „Montevideo, bog te video!“ i „Montevideo, vidimo se“ , „Parada „Mali Budo“, „Taxi blues“, koji su, pak, ostvarili brojke veće od 500, 400, 300 ili 200 hiljada gledaoca u Srbiji, što u kontekstu hrvatskog filma zvuči kao teška naučna fantastika.

„Žanrovsko ostavrenje Miloša Avramovića je i u hrvatskim bioskopima imalo veću gledanost od najvećeg bioskopskog hita u Hrvatskoj te godine, iako je zakasnio u distribuciju i mnogi su ga pre toga pronašli i pogledali nelegalno na internetu, kad je ‘procurio'“, piše „Slobodna Dalmacija“

U tekstu se kaže da je senzacionalni uspeh „Južnog vetra“ potvrdio glavnog glumca Miloša Bikovića u ulozi Petra Maraša kao najsjajniju srpsku i regionalnu zvezdu i inicirao snimanje serije koja je sagradila čvrst most između prvog filma i planiranog nastavka, a prikazivala se i kod nas.

„Sve ovo savršeno ilustruje potražnju za kartama. „Južni vjetar (2)“ je žanrovski film rađen ponajprije za (široku) publiku, za razliku od većine hrvatskih filmova, drama sklonijih festivalskoj – art atmosferi i publici. Nastavak je žanrovski film kakav hrvatska kinematografija jednostavno nema, pa se možda i zato uključila u njegovu koprodukciju“ piše „Slobodna dalmacija“.

Jutarnji list naglašava da „prva polovina filma uveliko nalikuje na prvi deo serijala: reč je o urbanom krimiću u stilu i duhu Tonija Skota ili Voltera Hila, s primesama gangsterskog filma i političkog trilera“.

„Sve se bitno menja kad se radnja preseli u Bugarsku. Film najednom počne nalikovati špageti-vesternu. U odnosu na prvi film, ovaj ima jednu hvale vrednu novost. Dok su u prvom ženski likovi uglavnom služili da se vuku za kosu, u ovom jedna od ženskih junakinja (Jovana Stojiljković) ipak biva sporedni, ali aktivni faktor u zapletu“, piše Jutarnji list.

Glas istre navodi da je „film dovoljno zabavan i vizuelno i muzički efektan, a i Biković dobro funkcioniše kao glavni lik koji se trudi da drži stvari pod kontrolom.

„Očito je da se na filmu nije štedelo i da ulice Beograda kao i neke prirodne vizure u Avramovićevom ostvarenju izgledaju dosta privlačno. Scene akcije su dobro složene i tempirane, a količina preokreta u priči dovoljna je da drži pažnju gledalaca“, piše Glas Istre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.