U trendu

Kad život zaigra

Za tebe živim, za tebe sam rođen, za tebe ću umreti – stihovi su koje jedan od najčuvenijih koreografa današnjice, Španac Nađo Duato, nije posvetio ženi, već igri, plesu. Veliki baletski zanesenjak dolazi u Beograd: sa Nacionalnim baletom Madrida učestvovaće na ovogodišnjem Beogradskom festivalu igre, koji se održava od 6. do 20. aprila.

Nekadašnji igrač kod Morisa Bežara, Kilijana i Eka, danas koreograf čije plesne tačke izvode brojne evropske baletske trupe, jedan je od onih koji iskreno veruju da bavljenje umetnošću predstavlja mogućnost da se svakodnevne stvari prikažu na jedan drugačiji način. Pred beogradskom publikom, Nacionalni balet Madrida, čiji je Duato umetnički direktor, izvešće tri plesne postavke nastale u različitim vremenskim periodima: „Kastrati“, „Sjedinjavanje“ i „Za tebe umirem“.

„Kastrati“ su najnovije delo, zatim sledi „Za tobom umirem“ i na kraju dolazi „Sjedinjavanje“. Iz ove tri pojedinačne predstave ne može se videti evolucija jednog koreografa, no važno je da će publika imati priliku da vidi tri dela iz tri različite epohe koja su vešto spojena u celinu; jer Duato pravi predstave inspirisane ljudskom svakodnevicom, pitanjima i problemima koji nas sve muče. Cilj mu je da pokrene gledaoce na razmišljanje, da kada dođu i pogledaju predstavu njegove plesne družine, mogu da prepoznaju sebe, svoje životno iskustvo i da ih ono što se pred njima dešava na izvestan način promeni. Pre Duata, Madridskim nacionalnim baletom upravljala je inače slavna primabalerina Maja Pliceska. Godine 1990. na čelo dolazi Nađo Duato, koji stvara zaokret od klasične prema savremenijoj tehnici plesa, okupljajući igrače koji svojom igrom odražavaju ono što žive.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar