U trendu

Kadareu najgrada Nojštat

TIRANA – Ambasada SAD u Tirani saopštila je danas da je poznati albanski romanopisac Ismail Kadare dobitnik ovogodišnje Međuanrodne nagrade za književnost Nojštat, javlja AP.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici ambasade, navodi se da je Nagrada i festival Nojštat, koja obeležava ove godine 50. godišnjicu, proslava međunarodne književnosti i kulture pod okriljem
„World Literature Today“, a ove godine će se svečanost održati kasnije ovog meseca onlajn na Univezitetu Oklahoma.

Kadare (84), kako navodi AP, dugogodišnji je kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, a međunarodno je postao poznat objavljivanjem 1963. godine romana „General mrtve vojske“. Autor je oko 80 romana, pozorišnih komada, scenarija, poezije eseja i zbirki pripovetaka, koje su prevedni na više jezika.

Samo nekoliko meseci pre studentskih demonstracija u decembru 1990, kada je srušen komunistički režim i uspostavljen demokratski pluralizam, Kadare je zatražio politički azil u Francuskoj.

Od tada se u postkomunističkom periodu odupirao pozivima različitih političkih partija i političara da postane predsednik Albanije.

Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada – Prix mondial Cino Del Duca, Herderove, Međunarodne nagrade Man Booker, Nagrade za umetnost princ od Asturije, Jerusalemske nagrade i nagrade Park Kyong-ni, kao i francuske Legije časti.

Na srpski jezik prevedeni su njegovi romani „General mrtve vojske“ I „Tvrđava“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.