U trendu

Kadić: Ponosna na Radulovića i Gevorgjan na BEMUS-u

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bila je muzikološkinja i programska menadžerka Centra beogradskih festivala (CEBEF) Milica Kadić koja je govorila o proteklom BEMUS-u i izazovima sa kojima su se kao organizatori suočili nakon otkazivanja dolaska svetski čuvene pijanistkinje Hatje Bunjatišvili.

Kadić je rekla da je zbog bolesti morao da izostane planirani nastup Bunjatišvili na otvaranju Beogradskog muzičkog festivala, a pošto bi imajući u vidu i prošlogodišnje otkazivanje pijanistkinje Marte Argerič, to „dalo dodatno lošu sliku“ festivalu, organizatori nisu želeli da i ovaj put ostanu bez otvaranja.

„Rešili smo da probamo na sve načine tog popodneva da nađemo adekvatnu zamenu. Telefoni su bili usijani. Kad imate Bunjatišvili, zvezdu, onda vam je jasno da to mora biti adekvatna zamena“, istakla je Kadić.

Organizatori su potom dobili informaciju da je violinista Nemanja Radulović „u Beogradu i da je voljan da bude deo festivala“, na kome je već bio nastupio jednom 2008. godine na početku svoje karijere. Kadić je priznala da je „bilo tehničkih poteškoća“ i da su dogovori trajali celu noć.

„Nemanja je od početka bio voljan da sarađuje sa nama i da nas ne pusti niz vodu. Za nas je dragocena pomoć Beogradske filharmonije… Bio je uključen gost iz Kanade dirigent Marko Parizoto, i veliki pomoćni tim filharmonije i CEBEF-a. Nekako su se kockice sklopile i zvezde su nam bile naklonjene ovog puta“, istakla je Kadić.

Prema njenim rečima, program BEMUS-a zvanično selektuje umetnički direktor festivala Bojan Suđić, koji daje ideje i izgled festivalu, a članovi festivalskog odbora daju sugestije. CEBEF je institucija koja daje svu organizacionu i realizatorsku podršku BEMUS-u.

Upitana na šta je ponosna sa nedavnog BEMUS-a, Kadić je pored otvaranja sa Nemanjom Radulovićem u Kolarčevoj zadužbini izdvojila i nastup nekoliko dana kasnije u istoj dvorani ruske pijanistkinje Eve Gevorgjan sa jermensko-francuskim gudačkim kvartetom.

Na predlog kvarteta, kao zamena za drugi koncert Bunjatišvili na BEMUS-u, stigla je sedamnaestogodišnja Gvorgjan, koja je nekoliko dana ranija stigla do finala prestižnog muzičkog takmičenja Šopenov konkurs u Varšavi,

„Eva je zaista bila otkrovenje za našu publiku. Čarobna devojčica koja je potpuno oborila s nogu. Muzičari su bili opčinjeni darom i umećem te devojčice, koju očekuje neviđena karijera“, istakla je Kadić.

Prema njenim rečima, Gevorgjan je tri dana pre beogradskog nastupa prvi put videla note dela Cezara Franka koje traje 40 minuta i sviraju ga najveće svetske pijanistkinje.

„Delo poznog romantizma, neobično teško i zahtevno za interpretaciju, Eva je maestralno obradila, sažela i iznela na koncertu“, zaklučila je Kadić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.