U trendu

„Kaleidoskop kulture“ sutra u Novom Sadu sa bogatim programo

NOVI SAD – Festival „Kaleidoskop kulture“ će početi sutra i u naredna četiri dana, do 5. septembra, predstaviće više od 40 programa, na 16 lokacija u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.

Publika će pratiti programe na teatarskoj i muzičkoj pozornici, kao i na tri filmske bine, biće otkriveni novi prostori u Kreativnom distriktu – Skladište, renovirana Fabrika, Gvožđara, Biro, Kulturna stanica Liman, kroz sedam izložbi, osam predstava, 26 filmova.

U pratećem delu programu su različiti performansi, tribine, paneli domaćih i stranih umetnika iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, Belgije.

Otvaranje četvrtog Kaleidoskopa kulture obeležiće sutrašnja ceremonija zakazana simbolično u 20:22 sata, prema projektu „Novi Sad – Prestonica kulture 2022“, koja će, kroz audio-vizuelni umetnički performans ispred Kreativnog distrikta, ilustrovati uzbudljivu istoriju nekadašnjeg Velikog Limana, kroz četiri ključna perioda.

Ceremonija otvaranja biće uživo emitovana i na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine (RTV).

Na programu je kasnije i izložba „Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva” koja će pratiti programe u čitavom Kreativnom distriktu.

Posetioci će imati priliku da pogledaju nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom će izlagati studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom „Vrt”, smeštenim u Skladištu.

U Kulturnoj stanici Liman ljubitelji devete umetnosti pratiće izložbu „Stripom kroz Belgiju”, dok će u Otvorenom ateljeu Pere, Tadije i Borisa, autentičnih slikara nekadašnje Kineske četvrti, u Gvožđari, biti izloženi radovi nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije.

Na istoj lokaciji biće postavljena skulptura Gojka Dutine „Pustinjsko-polarni voz”.

Izložba „Enter the MetaClub” tandema autora – Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije, biće predstavljena u Fabrici i publika će moći da je pogleda do 5. septembra.

Teatarsku binu sutra veče otvoriće u 21 čas predstava sa 48. izdanja festivala INFANT – kabaretska monodrama „Međuigre 0-24″ popularnog glumca Zijaha Sokolovića, a odmah nakon toga biće izvedena predstava „Pošta” Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

U toku večeri, kao deo muzičkog programa, nastupiće poznati alternativni rok sastav „Repetitor“.

Filmski festival „Obnova”, u prostoru koji se obnavlja, prvog dana prikazaće filmove „Varljivo leto ’68”, kao i „Uprkos magli” (2019), poslednji igrani film pokojnog režisera Gorana Paskaljevića.

Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.