U trendu

„Kaleidoskop kulture“ u NS ispunio očekivanja posetilaca

NOVI SAD – Četvrto izdanje umetničkog festivala „Kaleidoskop kulture“, koji je u Novom Sadu održan od 2. septembra do 8. oktobra, dobilo je veoma visoke ocene i pozitivne kritike koje su iskazali posetioci mnogih kulturnih sadržaja, saopštili su danas organizatori.

Svake godine ovaj festival dobija sve bolje ocene publike, što je pokazala evaluacija na kojoj svake godine radi nezavisni tim Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Takvi utisci kulturnih ljubitelja ukazuju na napredak u organizaciji i viši nivo kvaliteta održanih događaja.

Tokom trajanja 4. „Kaleidoskopa kulture“, nezavisni tim evaluatora anketirao je posetioce čije su pohvale, sugestije i kritike glavne smernice za realizaciju događaja naredne godine.

Poslednja analiza pokazuje ocene da su program, događaji i elementi organizacije ovogodišnjeg izdanja bolje prilagođeni različitim polovima, kao i starosnim i obrazovnim kategorijama u odnosu na prethodne tri godine.

Čak 93, 8 odsto ispitanika ocenilo je događaje i programe kao „veoma dobre i odlične“, što je više nego prethodnih godina, a gotovo 90 posto njih smatra da je „događaj ispunio njihova očekivanja“.

Kako kaže ispitivanje, 94, 2 odsto posetilo bi slične kulturne događaje u budućnosti, dok bi 95, 2 % ispitanika – preporučilo ove događaje poznanicima i prijateljima.

Većina anketiranih smatra da su ciljevi događaja ispunjeni i da su događaji veoma dobro i odlično organizovani, dok 88, 5 odsto ocenjuje događaje kao – korisne.

Istraživanje posetilaca kulturnih događaja i programa u okviru Kaleidoskopa kulture izvršeno je na uzorku od sedam događaja različitog karaktera, a bilo je 435 ispitanika.

Prema analizi rezultata, procene su da je Kaleidoskop kulture 2021 posetilo više od 16 hiljada ljudi, na besplatnim programima, tokom pet nedelja različitih vrsta umetnosti: arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena.

Festival već četiri godine, uz domaća, regionalna i evropska imena umetnosti, podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske manifestacije.

Najposećeniji su bili programi na četvorodnevnom otvaranju u Kreativnom distriktu, kao i tradicionalni Korzo, koncert klasične muzike na jednom od glavnih gradskih bulevara, koji je ove godine obeležio nastup svetskih umetnika – violiniste Stefana Milenkovića i dirigenta Aleksandra Markovića.

Baziran na kulturi zajedništva, Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, okuplja institucije, organizacije, umetnike i druge partnere ključne za realizaciju.

Ove godine to su bile ambasade SAD, Slovenije, Poljske, Belgije, kompanija „Ars Elektronika“, Francuski institut u Srbiji, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Institut Gete, i drugi.

Kaleidoskop kulture jedan je od osam programih lukova koji čine koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, a naredno, 5. izdanje će biti održano od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.