U trendu

Kaliopi za Tanjug: Novi Sad je odavno prestonica mog srca

VRDNIK – Makedonska pevačica Kaliopi gostovaće sutra uveče na festivalu Vila” na Vrdniku, Fruškoj Gori, a za agenciju Tanjug ističe da jedva čeka da izađe na binu, jer oseća ljubav od srpske publike, a Novi Sad je kako kaže, odavno prestonica njenog srca.

Pop pevačica će nastupiti na spomenutom umetničkom festivalu, koji će osim koncerata, ponuditi publici razvnorsne kulturne sadržaje – filmove, predstave, čitanje bajki najmlađima, radionice, i trajaće tri dana, do nedelje, 5. juna.

Osim Kaliopi, iz regiona dolaze pop dama Natali Dizdar (Hrvatska) i umetnica sevdalinki Amira Medunjanin (BiH), a od stranih muzičarki koncerte će održati – violinistkinja Simon Lamsma, violistkinja Tabea Zimmermann, bend „Warpaint“, Jenny from Ace of Base (slavna pop grupa 90-ih godina), srpski alternativni rok bend „E-Play“, a učestvuju i glumice Anica Dobra, Nataša Tapušković, Nataša Ninković i drugi.

Pop muzičarka će imati sutra veče koncert u okviru festivala „Vila“, kao deo Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Prvi put se ovakva vrsta programa održava u srcu Fruške gore, što je posebno značajno za pevačicu.

„Jako sam počastvovana i presrećna što ću biti deo festivala „Vila“, jer Novi Sad osim što je Evropska prestonica kulture, odavno je postao prestonica mog srca. Novosadska publika je “kriva” za to. Jako sam uzbuđena i jedva čekam koncert“, rekla je Kaliopi.

Navedena selekcija projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ ističe žene u prvi plan, njihovo stvaralaštvo, u slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje Milice Stojadinović Srpkinje.

„Sve žene koje su u ime profesije založile svoj život, su moje heroine, sve koje su nesebično delili svoj talenat sa drugima, usrećujući, spašavajući tuđe živote“, izjavila je makedonska pevačica uoči svog nastupa na festivalu „Vila“, u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku (Fruške Terme Resort).

Programski segment održava se u okviru spomenutog luka „Heorine“ koji se bavi ženskim podsticanjem i promovisanjem ženske kulture i umetnosti.

Kaliopi analizira zbog čega je veoma važno da se žene, u današnje vreme, međusobno podržavaju, na profesionalnom i privatnom planu.

„Žene su istorijski obeležene svojom neverovatnom snagom, ali i krhkosti sakrivenoj u nedrima njihove moći. Zato je jako važna pružena ženska ruka drugoj ženskoj ruci“, smatra Kaliopi.

Na muzičkoj sceni Kaliopi Bukle, nalazi se već više od 35 godina, i pokušava da analizira kako se svih tih decenija promenilo stvaranje muzike.

„Vremena se menjaju, ljudi i situacije se svakako takođe menjaju, a to i te kako može uticati na kreativnost. Može da vas učini plodnijim, a može i da uništi sve moguće konekcije sa muzama“, smatra Kaliopi, a onda dodaje – „Srećom ja nisam sama u procesu stvaranja, već imam Romea Grilla. Mi smo tandem koji višedecenijski prati svoj unutrašnji glas“.

Kaliopi je još u ranoj mladosti pokazala veliko interesovanje za muziku, a svoju popularnost stekla je upravo sa navedenim kompozitorom 80-tih godina prošlog veka.
Pre više od 35 godina osnovali su bend baš naziva „Kaliopi“ i izdali dva hit albuma „Kaliopi“ (1986) i „Rođeni“ (1987). Romeo Grill joj je bio podrška i partner u stvaralačkim poduhvatima.

Makedonska muzičarka pop žanra je učestvovala na mnogim festivalima bivše Jugoslavije (MESAM, Opatija, Split, Sunčane skale, Pjesma Mediterana) i svoju državu je predstavljala dva puta na muzičkom takmičenju Evrovizija.

„Odlazak na Evroviziji u Baku pre deset godina sa pesmom „Crno i Belo“ je definitivno događaj koji ću pamtiti dosta dugo. Ne mogu dočarati taj osećaj, ali ga mogu opisati bojom kako ga se sećam: Plavo, sve mi je bilo obojeno plavom“, poetski se izrazila Kaliopi, ranije čest gost prestonice na koncertima.

U pesmi „Dona“ na drugom gostovanju Evrovizije, ona peva o tome kako je Dona „vaša sila, svetlost i sjaj, i da vas čini jakom“.

Jednom prilikom je i izjavila da za svakog od nas postoji jedna Dona.

„Za mene je ta Dona upravo ona zbog koje nismo ušli tada u finale, naša Dona Makedona. Pevala sam Makedoniji.. Nema veće majke i sile od zemlje koja nas hrani i odgaja. Nema veće Done“, objasnila je pop dama svoje viđenje te pesme koja je predstavljala Makedoniju 2016. godine na Eurosongu.

Kaliopi je poslednjih godina imala rasprodate koncerte u Beogradu na scenama Kolarca i Kombank Dvorane, a nastupala je i u Sava centru, kao i u Pozorištu na Terazijama, na intimnoj muzičkoj noći u duetu sa lautistom Edinom Karamazovim povodom njihovog albuma “Oblivion” (2009).

Upravo sa njim je nastupala nedavno na Valjevskom džez festivalu, što je bio njen prvi koncert tokom pandemije u Srbiji.

Već nekoliko godina Kaliopi nije snimila novu pesmu, a poslednji album “Melem” je objavila 2013. godine, tako da je možda vreme za novi studijski materijal.

„Iskreno, i nije bio baš neki slavan period za nove pesme u zadnjih par godina. Svi smo prolazili kroz vreme koje je i te kako ostavilo ožiljke na sve nas. Ali sigurno uskoro ulazimo u studio, jer smo Romeo i ja željni da radimo na nečem novom. Verujem da će se iz toga izroditi nešto posebno i lepo“, najavila je Kaliopi rad na novom albumu.

Muzička umetnica uživa u svom poslu, voli da peva, a priznaje i da posećuje operu, kao i da svira klavir, a otkriva nam da postoji još jedna umetnost u kojoj se pronalazi.

„Najveća umetnost današnjice je – biti dobar čovek. Mislim da se u tome najviše pronalazim“, zaključila je Kaliopi za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.