U trendu

Kamp “Slobodna zona junior” u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI – Završni deo Kampa dokumentarnog angažovanog filma u okviru projekta “Naše razlike su naša snaga” festivala Slobodna zona, počeo je u prošli petak i biće održan do 28. februara u Sremskim Karlovcima, za tridesetak mladih stvaraoca iz raznih delova Srbije.

Prezentacije svojih ideja za filmove na Pičing forumu Slobodne zone Junior 27. februara imaju prilike da pripreme mladi polaznici podeljeni u dve grupe ovog Kampa – mlađi uzrast od 15 do 19, i stariji od 20 do 26 godina.
Stručna komisija od sedam članova koju čine priznati filmski producenti, reditelji i filmski kritičari izabraće ukupno 12 filmskih projekata koji će tokom 2021. godine biti snimljeni u produkciji programa Slobodna zona Junior (Fond B92).
Kratkometražni dokumentarni filmovi premijerno će biti prikazani na ovogodišnjem Filmskom festivalu Slobodna zona, kao i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije.
Kamp Slobodna zona Junior realizuje se od avgusta 2020, a zbog nepovoljne epidemiološke situacije deo predavanja tokom 10 dana avgusta održan je onlajn, dok su praktične vežbe organizovane tokom šest dana u septembru na Divčibarama.

Od tada, polaznici su sa mentorima radili na daljem razvoju svojih ideja za dokumentarni film, dok je fokus radionica u Sremskim Karlovcima uglavnom na pičingu.

Među učesnicima koji su deo kampa nalaze se mladi iz Sombora, Lukićeva, Beograda, Novog Sada, Boljevca, Zrenjanina, Prokuplja, Subotice, Sremske Mitrovice, Požarevca, Leskovca, Kragujevca, Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Vranja, Vrbasa i Vlasotinca.

Projekat sprovodi Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.