U trendu

Karikaturistima uručene nagrade Pjer

BEOGRAD – Svečanim uručenjem nagrada 54. Konkursa karikature “Pjer 2021”, u organizaciji kompanije Novosti, otvorena je večeras izložba takmičarskih radova, koja će trajati u Galeriji kluba Radio-televizije Srbije do 16. oktobra.

Glavnu nagradu, „Zlatnog Pjera“ osvojio je Dragoslav Janošević za karikaturu „Bez reči“, koja po mišljenju žirija „nosi moćnu vanremensku poruku koja će biti aktuelna i za deset godina“.

„Osećam neku blagost u sebi. Nisam se nadao. Već 50 godina za redom sam prisutan na konkursu i više sam slao radove da proverim da li vredi“, rekao je Janošević agenciji Tanjug.

Karikaturu urađenu pre nekoliko godina, Janošević je izvadio iz fioke za konkurs, a smatra da su presudni za pobedu bili, kako je ocenio i žiri, „jednostavnost crteža i dobra ideja“.

„Srebrnog Pjera“ osvojio je Zoran Petrović za, kako smatra žiri, „majstorski izvedeno delo na temu potencijala ili istrošenosti Evropske unije“. Umesto otsutnog autora nagradu je primio ugledni iliustrator Jugoslav Vlahović.

Na najstarijem konkursu karikature na Balkanu, „Bronzanog Pjera“ dobio je Zoran Mihailović „za duhoviti prikaz sveta u kome su društvene mreže sve bliže statusu novih ideologija“.

Nagradu za portret karikaturu koja nosi ime karikaturiste Večernjih novosti Ranka Guzine (1939-2016) dobio je Dejan Hadži Nikolić za „majstorski crtež“ pisca Borislava Pekića (1930-1992).

Sedmi dobitnik nagrade „Najbolji mladi karikaturista“ je šesnaestogodišnji David Konstantinović za crtež „Igra korona“.

Nagrade je uručio dobitnicima direktor kompanije Novosti Nedeljko Krsmanović koji je u obraćanju prisutnima istakao da, ove kao i svih prethodnih godina, radovi karikaturista koji se takmiče za „Pjera“ „govore više od hiljadu reči“.

„Ove godine žiri je imao pune ruke posla. Ono što nas raduje – ima mnogo mladih (autora). To je dokaz da se karikatura vraća na velika vrata“, naglasio je Krsmanović.

Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 73 autora sa 373 rada, a selektor karikaturista Toša Borković odabrao je 122 karikature i šest radova mladih karikaturista, koji se mogu videti na izložbi i u pratećem katalogu.

O nagradama je odlučivao žiri u kome su dizajner Slavimir Stojanović Futro, pisac Igor Marojević, prošlogodišni dobitnik Zlatnog Pjera Nedeljko Ubović, aforističar Bojan Ljubenović i glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti Milorad Vučelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.