U trendu

Kinematografi traže izuzimanje Kovid propusnica iz bioskopa

BEOGRAD – Grupacija za kinematografiju Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije zatražila je danas da se u slučaju uvođenja Kovid propusnica iz njihove upotrebe izuzmu bioskopi.

„Odluka o uvođenju Kovid propusnica za bioskope imala bi nesagledive posledice, jer najveći deo bioskopske publike su deca, tinejdžeri i mlađa populacija, među kojima je u ovom trenutku veoma nizak broj vakcinisanih“, navodi se u pismu upućenom državnom sekretaru Ministarstva kulture Srbije Radovanu Jokiću.

Iz Grupacije su naveli da „do sada nije bilo zabeleženih slučajeva zaražavanja u bioskopima“ i da bi pomenuta mera dovela „do zatvaranja bioskopa, čime bi ostavila bez egzistencije brojne zaposlene u domaćoj kinematografiji“.

„Predlažemo da trenutno važeće mere koje se odnose na bioskope, a tiču se kapaciteta, distance prilikom sedenja, dezinfekcije i slično, a koje su se do sada veoma uspešno primenjivale, u potpunosti ostanu nepromenjene“, kaže se u pismu.

Kako je navedeno, PKS je spremna da i dalje pruži podršku procesu vakcinacije prikazivanjem spotova koji promovišu vakcinisanje pre svake bioskopske projekcije i na svim digitalnim displejima u bioskopskim prostorima, uz deljenje propagandnog materijala posetiocima.

Iz PKS se zalažu i za to da treba „eventualno svakom novovakcinisanom posetiocu, koji je primio prvu dozu u poslednjih sedam dana, omogućiti kupovinu bioskopske ulaznice sa maksimalnim popustom“.

Predstavnici Grupacije za kinematografiju Miloš Biković, Ivan Hinić i Nebojša Ćetković podsetili su da su bioskopi izuzetno teško podneli šestomešečno pandemijsko zatvaranje tokom 2020. godine, a da su primene postojećih mera i redukovanje kapaciteta omogućili nastavak rada.

„Nedavno smo došli do jedine prihvatljive pozicije za bioskope, a to je primena postojećih mera koje podrazumevaju: jedno mesto razmaka između dve kupovine, redovnu dezinfekciju svih prostora, nošenje maski, kao i primenu ostalih preporuka i odredbi“, saopštili su predstavnici Udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.