U trendu

Kinoteka u problemu

U Beogradu nikad mira kada je u pitanju odbrana kulture i umetnosti. Najnezaštićenija oblast društvenog života kao da je osuđena da bude najviše napadana. Drvena tabla sa oznakom Jugoslovenske kinoteke koja je pedeset godina stajala iznad ulaza u njenu bioskopsku salu u Kosovskoj ulici nedavno je nasilno skinuta. Znak su skinuli i kod sebe zadržavaju ni manje ni više nego prve komšije, Hotel „Union“, koji se nalazi tik pored muzeja.

O razlozima zbog kojih je došlo do ovakvog vandalskog postupka ne zna se ništa. Ova važna kulturna institucija, dika i ponos Beograda, imala je u svom postojanju od 1952. i drugih teških i mučnih trenutaka, ali je ovo jedan od najtežih udaraca, koji pokazuje koliko je lako rušiti tradiciju i kulturne tekovine prvog reda. Ne treba podsećati da je naša Kinoteka jedna od svetski priznatih vodećih ustanova u svetu u svom domenu!

Sporenje sa hotelom „Union“ počelo je inače još pre dve godine, kada je hotel svoju baštu na trotoaru proširio i ispred ulaza u salu Kinoteke, tako da su se posetioci bukvalno saplitali o stolice. Dodajmo još i to da se na mestu skinutog znaka sada naziru radijatori, što ne doprinosi mnogo lepšem izgledu fasade ovog malog hotela u centru. Sa znakom Kinoteke sve je izgledalo značajnije, vrednije, davalo se do znanja da tu stanuje jedan od najsnabdevenijih muzeja u svetu. Negde u svetu bili bi srećni da dele isti krov sa tako važnom institucijom…

I dok se čeka razrešenje ovog za naše vreme dosta tipičnog dešavanja, običnom bioskopskom gledaocu može svašta da padne na pamet. Recimo, da jednog dana vlasnici problematičnog hotela požele da u bioskopskoj sali Muzeja naprave kockarnicu, salun za neke nove gradske kauboje. Tužno je, ali istinito, da kultura ne proizvodi novac, te je toliko lako odreći je se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.