U trendu

Kiš:55 godina MSUB, renoviarenje Salona do početka 2021. god

BEOGRAD – Muzej savremene umetnosti u Beogradu od dana počinje da obeležava 55 godina od osnivanja, a v.d. direktora Viktor Kiš kazao je za Tanjug da će renoviranje Salona MSUB biti gotovo do početka 2021. godine.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, svečano otvoren 20. oktobra 1965. godine, a povodom godišnjice publika će narednih nedelju dana moći da ga poseti besplatno.

MSUB je pozvao posetioce da ponesu fotografije, anegdote, pesme i slične uspomene koje ih vezuju za tu instituciju, koja je tokom 55-godišnje istorije čitavu deceniju bila zatvorena za javnost zbog odlagane rekonstrukcije, konačno završene 2017.

U MSUB-u je u toku izložba akvizicija iz perioda od 1993. do 2019 godine, a besplatan ulaz imaće posetioci koji sa sobom ponesu neku uspomenu na tu instituciju. Predmeti posetilaca biće istaknuti na panou, koji će biti postavljen pored Knjige utisaka u lobiju MSUB-a.

U Knjigu utisaka posetioci mogu upisati priču o tome na koji način pamte MSUB, kako je neka izložba ostavila poseban utisak na njihov život ili o prijateljstvima koja su nastala prilikom posete.

Kiš naglašava da tim koji predvodi ima ozbiljan izazov do kraja ove godine.

„Renoviranje Salona Muzeja Savremene umetnosti u Pariskoj ulici biće završeno do početka nove 2021. godine. To nam je najvažniji zadatak u narednim nedeljama“. kazao je Kiš.
Prema njegovim rečima, renoviranje i otvaranje Legata Čolaković kao dela Muzeja savremene umetnosti, jedan od najvećih dometa MSUB od momenta kada je imenovan za v.d. direktora.

Kaže da je u tom prostori postavljena instalacija koja je postala poznata širom sveta.

„Ubacili smo 6. maja u Legat Čolaković robote u okviru projekta „Gorka pilula“ umetničkog para iz Brisela mentalKLINIK – Jasmin Bajdar i Birol Demir. Podovi su bili prekriveni gomilom šljokica, a usisivači su programirani da otkriju prašinu u prostoru. Taj projekat je bio strimovan tri nedelje i pratio se svuda po svetu. Sada se prikazuje u Instanbulu u Muzeju savremene umetnosti…Biće prikazan i u Madridu…“, kazao je Kiš.

On je naglasio da se u okviru izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019“, može videti politika otkupa Muzeja u proteklim decenijama.

„Od otkupljenih 1400 radova postavku čini nešto više od 200 artefakata. Ulazimo u 4. mesec izložbe i publika je jako zadovoljna postavkom. Biće izuzetnih iznenađenja za našu publiku u budućnosti. Verujem da će energija MSUB osvojiti Beograd ove zime“, kazao je Kiš.

Uz besplatan ulaz na izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019“, posetioci koji su se unapred prijavili imaju priliku da prisustvuju i autorskom vođenju danas u 18 sati, uz učešće dr Rajke Bošković i Žakline Ratković.

Jedna od najmlađih polaznica Dečjeg kluba MSUB Vera Jovančević (6) slikaće tom prilikom uživo u muzejskom prostoru.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u MSUB-u može boraviti istovremeno najviše do 30 osoba, a prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance u razmaku od minimum dva metra između dvoje posetilaca.

Pri ulasku u zgradu Muzeja obavezna je dezinfekciju ruku i beskontaktno merenje telesne temperature.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar