U trendu

Klesarski zanat predstavljen u Etnografskom muzeju

BEOGRAD – Klesarski zanat, tradicionalni način obrade kamena vekovima prisutan na području sela Bele Vode u okolini Kruševca, biće predstavljen u okviru izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ 16. avgusta u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u saradnji sa regionalnim koordinatorimana ovaj način nastavlja promociju elemenata upisanih u Nacionalni registar.

Obrada belovodskog peščara je u toj oblasti započeta još u srednjem veku, kada su na taj način ukrašavani neki od najznačajnijih manastira moravske škole, a stanovništvo Belih Voda je kontinuitet obrade očuvalo do danas.

Posetiocima će biti predstavljena i tradicionalna narodna igra kolo, kao i frulaška praksa, a uz zdravičara koji će u Etnografskom muzeju poželeti dobrodošlicu, posetioci će moći da degustiraju i novopazarske mantije.

Posle prošlonedeljnog predstavljanja elemenata iz zapadne Srbije i ovonedeljne promocije elemenata centralne Srbije, za četvrtak 23. avgust priprema se prezentacija istočne i južne Srbije.

Nedelju dana kasnije u fokusu biti elementi nematerijalne kulturne baštine iz Vojvodine i sa Kosova i Metohije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.