U trendu

„Klet“ raspisao konkurs za pisce romana za decu

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Klet“ raspisala je peti konkurs za neobjavljeni roman, namenjen čitaocima od 11 do 14 godina, u cilju promovisanja čitanja i negovanja srpske književnosti za decu i mlade, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Predstavnici „Kleta“ saopštili su da će prvih pet romana po izboru glavnog žirija biti štampano u petom kolu edicije „Čitalački maraton“, a glavna nagrada za prvoplasirani roman iznosi 500.000 dinara.

„Osnovna motivacija „Čitalačkog maratona“ jeste podrška domaćim piscima koji pišu za decu, kao i deci da čitaju kvalitetne romane“, istakla je direktorka „Kleta“ Gordana Knežević-Orlić.

Prema njenim rečima, zainteresovani autori rukopis na srpskom jeziku do 128 strana moraju poslati najkasnije do 1. jula, a više informacije mogu naći na Kletovom sajtu.

Kako je rečeno, stručni žiri koje čine eminentni profesori srpskog jezika i književnosti, i književni kritičari, odabraće rukopise za uži izbor, dok će Glavni žiri, sastavljen od preko 150 nastavnika osnovnih škola rangirati pet najboljih romana.

Član Stručnog žirija, književni kritičar Petar Arbutina kazao je da „Maraton“ predstavlja „osnovni tok stvaranja mladih i za mlade“ i pritom naznačio da krizu u književnosti kod omladine ne predstavlja nedostatak inspiracije ili tema, već dekadencija njihove pismenosti.

„Da biste predupredili krizu pismenosti, morate da je ispunite kreativnom energijom koja dolazi iz pisanja“, rekao je on i dodao da je na upravo na taj način pružena prilika piscima za mlade da pišu u ime svoje generacije.

Prema rečima Arbutina, „deca više ne žele da čitaju o prošlosti i tuđim detinjstvima i mladosti, već o svom vremenu i okruženju kojem neposredno pripadaju“

Društveno odgovorno akciju „Čitalački maraton“ podržalo je Ministarstvo prosvete Srbije.

„Klet“ je raspisao i literarni, likovni i digitalni konkurs „Letnji čitalački maraton“, namenjen deci od 11 do 14 godina, koja se mogu prijaviti preko sajta izdavačke kuće od 15. juna do 31. jula.

Potrebno je da deca odaberu jedan od romana iz neke od „Kletovih“ edicija, koje će potom dobiti na čitanje besplatno na kućnu adresu.

Inspirisani odabranim štivom, učesnici mogu napisati pesmu ili priču koji će predstavljati prikaz romana, da nacrtaju strip ili crtež inspirisan njim, ili da pošalju video-klip u kojem će objasniti zbog čega im se roman svideo i spomenuti upečatljive likove i situacije.

Radove je potrebno poslati najkasnije do 31. jula, a stručni žiri izabraće po deset najboljih radova iz svake kategorije.

Neophodno je da roditelji daju saglasnost da radovi njihove dece budu objavljeni na društvenim mrežama Kleta, kako bi specijalna nagrada mogla pripasti radu sa najvećim brojem lajkova i komentara.

Knežević-Orlić je naglasila značaj strip ilustracija koje prate „Kletova“ štiva za mlade kao dodatnu čar čitanja, i pritom pokazala i zanimljive ukrštenice koje se nalaze na kraju svakog romana, koje su tu da čitaoce navedu da razmišljaju o pročitanoj priči i podstaknu ih na zdravo kreiranje sopstvenih stavova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar