U trendu

Klint Istvud se u 92. godini oprašta od filma

LOS ANĐELES – Američki glumac Klint Istvud objavio je danas na svom Tviter profilu da se u 92. godini života oprašta od karijere na filmu.

Legendarni glumac je u objavi napisao: „Mislim da je ostarIti graciozno vrlo važan talenat. Za mene je prekasno“, a njegova odluka rastužila je mnoge fanove.

Svoju bogatu karijeru, koja traje više od 60 godina, Istvud je započeo ulogama u vestern filmovima.

Pored glume, bavio se i režijom, a nagradu Američke filmske akademije, Oskara, dobio je čak pet puta.

Na velikom je platnu još od davne 1959. godine, iako mu početak karijere nije bio tako sjajan: zbog ugovora s Universalom, po kojem je imao niske prihode, slavni glumac morao se baviti i drugim poslovima da skrpi kraj s krajem, te je bio vatrogasac, radio u trgovinama i kao spasilac.

U vesternima je počeo da glumi jer je producentima ličio na kauboja, a osim DŽona Vejna to nije nikome dotad uspelo.

Glumio je u popularnoj dolarskoj trilogiji krajem 60-ih godina, a poznati pončo u kojem se pojavljivao tokom filmova nije opran, a kako je Istvud naveo, komad bi se raspao da su ga oprali.

Tokom karijere Istvud je često pokušavao da se bavi politikom, a podržao je Donalda Trampa u njegovom kandidovanju za Belu kuću. Mnogi su ga kritikovali zbog toga, ali je on odbijao da prihvati činjenicu da je konzervativac.

Izjavio je kako se njegova verovanja protive nekim Trampovim potezima, te objasnio na kraju da nije toliko „za“ njegovu politiku, već da se samo u nekim trenucima s njim slaže.

Godine 1986. kandidovao se za gradonačelnika gradića Karmel-baj-d-Si u Kaliforniji i pobedio, a njegov najveći uspeh bilo je ukidanje zabrane prodavanja sladoleda u gradiću nakon godina postojanja tog bizarnog zakona.

Tokom karijere bio je jedan najplaćenijih glumaca u Holivudu, a jednako je uspešan bio i kao reditelj.

Za muziku u njegovim filmovima često je zaslužan njegov sin Kajl, koji je dzež muzičar, a otac ga je u ranoj mladosti uveo u svet filma.

Sam Istvud je talentovani muzičar, a u mnogim je filmovima i sam svirao numere.

Istvudov najveći hit bio je 2004. godine, kada je za film „Devojka od milion dolara“ dobio sedam nominacija za Oskara – on je tada je imao 74 godine i postao je najstarija osoba ikada koja je dobila Oskara za najbolju režiju.

Kad je reč o njegovim ulogama, bio je jako izbirljiv, a odbio je velike filmove poput onih o Supermenu i DŽejmsu Bondu.

Američki mediji pišu kako glumac ima osmoro dece, mada niko nije siguran da li je taj broj tačan.

Prema dokumentarnom filmu iz 2012. godine, broj njegove dece je nepoznat, s obzirom na to da je prvo dete dobio još dok je bio u srednjoj školi i niko, uključujući i biografa glumačke legende, nije otkrio tačan broj.

U intervjuu 2009. godine Istvud je naveo da ima „najmanje sedmoro đece“, ali da ni on sam nije siguran u to.
Z vezda „Gran Torina“ najstariju ćerku Lori dobio je s Roksen Tunis, sa kojom ima i mlađu ćerku Kimber.

Istvud i njegova prva supruga Megi DŽonson imaju dvoje dece Kajla i Alison.

Sina Skota i ćerku Ketrin dobio je u vezi s DŽeklin Rivers, ćerku Frančesku dobio je s glumicom Frensis Fišer, a s Dinom Ruiz dobio je ćerku Morgan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar