U trendu

Knjiga Medijske industrije: Televizija kao presek umetnosti

BEOGRAD – Promocija knjige “Medijske industrije” nedavno preminulog autora Aleksandra Luja Todorovića (1938-2020), u izdanju kuće “Clio”, održana je večeras u Bitef teatru u Beogradu.

Poslednje delo poznatog inženjera elektrotehnike i pedagoga sa Fakulteta dramskih umetnosti predstavlja detaljnu i iscrpnu analizu teorije medija, kao i presek medijske prakse kroz sedam veoma važnih poglavlja.

Čuveni produktivni televizijski reditelj Stanko Crnobrnja bio je veliki prijatelj pokojnog autora i iskreno priznao da doživljava veoma emotivno današnji susret, jer je prošlo manje od godinu dana kako je zauvek otišao Luj Todorović.

“Bio je retko briljantan istraživač, izuzetno radoznao, jednostavno ga je sve zanimalo”, neki su od prvih utisaka kojima je reditelj predstavio portret svog prijatelja.

“Pritom, Luj je bio veoma duhoviti kosmopolita, a teme koje je voleo da proučava rastežu se od politike do kulinarstva, od umetnosti do drugih sfera, u sve se razumeo”, evocirao je uspomene Crnobrnja, istovremeno i recenzent ove knjige.

Pisac Aleksandar Luj Todorović kao inženjer elektrotehnike proveo je više od 40 godina u različitim oblastima radija i televizije, dok je paralelno sa tim aktivnostima, imao značajan deo karijere u pedagoškom radu.

Svoj akademski poziv je započeo osamdesetih godina na FDU u Beogradu gde je i stekao zvanje redovnog profesora.

Već 1990-ih godina bio je jedan od osnivača i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska.

Reditelj se prisećao druženja sa Todorovićem dok je živeo neko vreme u Kanadi, i onda ga je posećivao u Švajcarskoj, u tom živopisnom gradu koji je poznat i po velikom i značajnom festivalu televizije “Zlatna ruža Montrea”, jednom od najvećih TV manifestacija u svetu.

Takođe, Crnobrnja je naveo da se sa piscem upoznao pre skoro četiri decenije upravo na FDU, kada mu je Todorović bio profesor, a on radoznali student, i da su od tada počeli da se druže i kasnije blisko sarađivali.

Predavao je na FDU predmet Televizijska tehnologija.

Filmski i TV režiser je podsetio da je njegov bivši profesor diplomirao ETF, kasnije radio na RTS-u, bio veoma cenjen i uspešan, ali je ipak dolaskom drugih ljudi na čelo Javnog servisa bio grubo oteran odatle.
On navodi paradoks situacije da je Luj stalno napredovao na RTS-u, jer je išao na sve veće pozicije i snalazio se u novim situacijama o kojima u početku nije znao gotovo ništa.

“Samo široko obrazovan čovek kakav je bio Luj može da napiše ovakvu knjigu, i ponosan sam što sam na njoj barem recenzent. On je tako vešto u jednu knjigu ubacio sve ono što želimo da saznamo od medija, a ne bismo našli lako na internetu”, objasnio je reditelj.

Nazvao je knjigu i pisca „pravim rezervoarem znanja“, jer, kako je naveo, spaja nespojivo u knjizi, toliko zanimljivih sveobuhvatnih sadržaja i korisnih informacija kao jedna svojevrsna kolekcija.

Profesorka Fakulteta likovnih umetnosti Jelena Todorović analizirala je da sama knjiga na 283 strane nije vezana samo za savremeni trenutak i ne opisuje period autorovog života, već zadire u prošlost i prikazuje šta bi od TV tehnologije moglo da bude u budućnosti.

Prema njoj, slika i tekst su oduvek bili i ostali rivali, što se i u ovoj knjizi nazire kao tema.

“Autor ističe da je televizija zapravo presek između umetnosti i tehnologije”, definisala je Todorović.

Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti, istakla je da je autor ostavio dubokog traga kao kvalitetan predavač na FDU.

Naglasila je da sva njegova dela povezuju umetnost sa tehnologijama, a da je najnovija knjiga na tom tragu, veoma komunikativna, pitko i nepretencizono napisana, donekle populistički, koja obrađuje filmske, muzičke, radio-televizijske, štampane i marketinške industrije.

Todorović je bio autor i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija, a u izdavaštvu “Clio” je takođe objavio dela – “Umetnost i tehnologije komunikacija” (2009) i “Interaktivna televizija” (2011) u ediciji “Multimedia”, a knjiga “Diskurs novih tehnologija” (2017) pripada ediciji “Agora”.

Dragićević Šešić priznaje da su joj kao predavaču predmeta “Menadžment u kulturi” i “Teorija masovnih medija” na FDU veoma koristile njegove knjige, idealne za profesore koji se bave medijima i naravno sve studente na tom putu.

Od 2005 do 2017. godine, pisac je bio redovni profesor na Fakultetu vizuelnih umetnosti Univerziteta “Mediteran” u Podgorici i na doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, na Grupi za digitalnu umetnost. Kao gostujući profesor držao je predavanja na Univerzitetu Oklahome u Normanu, na Lojola Univerzitetu u Nju Orleansu i na Mariborskom univerzitetu u Sloveniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.