U trendu

Knjige sa potpisom nobelovca Nagiba Mahfuza u Adligatu

BEOGRAD – Ambasador Egipta u Beogradu Amir Aguvejli poklonio je knjige s potpisom slavnog nobelovca Nagiba Mahfuza Zbirci Egipta u beogradskom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, saopštili su iz Adligata.

Aguvejli napominje da egipatski nobelovac nije voleo da putuje i da su izuzetak bile njegove posete Beogradu.

„Čak nije otišao ni u Stokholm na uručenje Nobelove nagrade, ali je voleo da dolazi u Beograd koji mu je bio u srcu, kao i ova zemlja koju je veoma poštovao. I sada ga mi, na neki način, ponovo dovodimo u Srbiju, zatvaramo jedan životni ciklus, što bi njemu, sigurno, bilo izuzetno drago“ kazao je Aguvejli na svečanosti u Adligatu.

Književnik Nagib Mahfuz dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1988. godine i smatra se jednim od najznačajnijih arapskih književnika XX veka. Njegove posvete su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima.

„Njegove posvete su prava retkost i veoma su tražene među kolekcionarima. Smatra se jednim od prvih savremenih pisaca arapske literature koji se bavio temama realizma (egzistencijalizma). Objavio je 34 novele, 30 scenarija i više od 350 kratkih priča. Egipat je ostavio dubok trag u istoriji svetske i naročito arapske književnosti, a Nagib Mahfuz je u toj književnosti ostavio naročito dubok trag. U predstavljanju svetske književne scene, Adligat je ponosan da može da prikaže i autentičnu posvetu ovog izvanrednog pisca“, kaže Lazić, Viktor Lazić, predsednik Adligata. .

Svečanoj primopredaji prisustvovali su predsednica Srpsko-egipatskog društva prijateljstva Aneta Đermanović, profesor orijentalistike i bivši mabasador Darko Tanasković, koji je lično poznavao egipatskog Nobelovca i prisutnima govorio o tom poznanstvu.

Među prisutnima je bila i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom Dubravka Filipovski, poverenica za zaštitu ravnopravnosti na čiju inicijativu je u martu prošle godine otvoren Salon Nobelovki u Adligatu Brankica Janković i poslanik Vuk Mirčetić.

U Muzeju knjige i putovanja otvorenim pod krovom Udruženja Adligat nalazi se jedna od najznačajnijih zbirki knjiga o Egiptu u ovom delu Evrope, koja je formirana u saradnji sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva.

Posvetu na Mahfuzovom delu „Ođeci biografije“, kao i knjige sa posvetama književnika Muhameda Samavija, uručio je 14.1.2021. lično ambasador Egipta Amr Aguvejli predsedniku Adligata Viktoru Laziću.

Dragocenu knjigu sa posvetom na poklon je Adligatu poslao književnik Muhamed Samavi iz Egipta, dugogodišnji predsednik Pen centra u Kairu. Samavi je 2019. godine, na preporuku ambasadora Aguvejlija posetio Adligat zajedno sa nekadašnjim ministrom za antikvitete Mamduhom El Damatijem.

Tada su ovo dvoje egipatskih intelektualaca bili fascinirani koncepcijom i organizacijom ovog srpskog udruženja.

Samavi je bio višedecenijski lični prijatelj slavnog pisca i u njegovo ime je u Stokholmu primio Nobelovu nagradu i održao govor u Švedskoj kraljevskoj akademiji nauka 1988. godine.

U znak zahvalnosti za ovaj vredan poklon, Udruženje Adligat će pozvati Samavija da postane član Adligata, s obzirom na to da je on već pokazao privrženost projektima ovog udruženja.

Adligat sarađuje sa više desetina ambasada, organizacija i pojedinaca širom sveta i za jedan od svojih glavnih ciljeva ima razvoj međunarodne saradnje, a u čak 40 zemalja ima svoje predstavnike i članove.

Ambasador Egipta visoko je ocenio projekte Adligata i izrazio spremnost da Ambasada zajedno sa Srpsko-egipatskim društvom prijateljstva unapredi i prikaže javnosti zbirke koje se nalaze u Adligatu, a koje se odnose na Egipat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.