U trendu

Knjige Vladislava Bajca na makedonskom i albanskom jeziku

BEOGRAD – Roman “Hamam Balkanija” i knjiga “Gastronomadske priče” Vladislava Bajca objavljena su na albanskom, odnosno makedonskom jeziku, saopštio je beogradski izdavač tih naslova “Arhipelag”.

Delo “Gastronomadske priče” izašlo je 2012. godine, a sada se upravo se pojavilo u Severnoj Makedoniji u izdanju kuće “AvantPres” iz Skoplja, i prevodilac na makedonski jezik je Vesna Damčevska.

Inače je veliki broj naslova Bajčevih knjiga objavljen kod skopskih izdavača, i njegova prevođenost i popularnost u susednoj zemlji je dugotrajna.

Čest je gost makedonske scene, različitim povodima – od predavanja studentima do učešća na sajmovima knjiga i predstavljanju svojih autorskih dela.

Takođe, Bajac je dobitnik više priznanja u Makedoniji – Međunarodna nagrada “Zlatni prsten” za celokupno stvaralaštvo 2004, prvi je dobitnik nagrade “Prozart Balkan” za afirmisanje balkanske književnosti Međunarodnog festivala “PRO-ZA Balkan” 2013. u Skoplju.

Književnik i vlasnik izdavačke kuće “Geopoetika”, Bajac je član skopske Međunarodne književne akademije od 2004. i jedan je od osnivača i član Balkanske akademije umetnosti (Academia Balkanica Europeana), osnovane u Bukureštu i Skoplju 2017/2018. godine.

Njegovo drugo delo, roman “Hamam Balkanija” izašao je u Albaniji, a izdavač je poznata kuća iz Tirane “Toena”, dok je knjigu sa srpskog jezika preveo Ben Andoni, u čemu je pomogla međunarodna fondacija Traduki.

Arhipelag je do sada na srpskom objavio devet izdanja tog romana.

Zanimljiv podatak je da je autor ovaj roman u Tirani predstavio lično, ali unapred, na molbu više različitih domaćina odande.

U predstavljanju tada buduće knjige, uz autora, učestvovali su Jorđi Ćirjako, zamenik direktora Albanskog instituta za međunarodne studije i prevodilac, kao i spomenuti publicista i prevodilac Ben Andoni.

Događaj se odigrao u knjižari medijske kuće “Tirana Tajms” i pomenutog instituta, uz prisustvo nekoliko bivših ministara, doajena diplomatskog kora – ambasadora Republike Srbije.

U publici je bio i Besnik Mustafaj, bivši ministar inostranih poslova Albanije i književnik, jedan od “junaka” u knjizi, a specifičnost medijske promocije je ta da je na dan gostovanja objavljen poveći deo ovog romana u dnevnim novinama.

Albanski institut za međunarodne studije je u međuvremenu, 2019. godine, objavio Bajčevu knjigu “Hronika sumnje” da bi izdavačka kuća Toena, posle višegodišnje upornosti, sada objavila i “Hamam Balkaniju”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.