Knjizevne nagrade Matice iseljenika i Srba u regionu za 2021

BEOGRAD – Matica iseljenika i Srba u regionu dodelila je književnu nagradu „Rastko Petrović“ za 2021. godinu piscima Katarini Kostić iz Toronta, Tomislavu Longinoviću iz Viskonsina i Vlastimiru Stanisavljeviću Šarkamencu iz Pariza, dok je nagrada za najbolju dečju knjigu pripala Vidu Vukeliću iz Banjaluke.

Katarina Kostić nagradu „Rastko Petrović“ dobila je za životno delo, Longinović za roman „Fetiš Nulo“, a Stanisavljević za zbirku pesama „Koča“, saopšteno je iz matice iseljenika.
Vid Vicko Vukelić nagrađen je za knjigu za decu „Ljubav te češka“.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović“ dodeljuje od 1996. godine, u četiri kategorije, za životno delo i za najbolje prozno i poetsko delo i delo za decu, u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Nagrada za najbolje delo za decu ustanovljena je na 70. godišnjucu Matice iseljenika, 2019. godine, a prvi laureat je Silivija Otašević iz Majamija za knjigu „Olimpijski san“.

Godišnju povelju Matice iseljenika i Srba u regionu za dostignuće u oblasti informisanja dobio je časopis „Slovo“ iz Toronta , a za dostignuća u oblasti muzike Jovica Ilić, kantautor iz Radoviša.
Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti 23. decembra.

Katarina Kostić (85), rođena je u Šapcu, od 1969. godine je živela u Parizu, a od 1973. godine u Torontu.

Radila je u redakcijama etničkih listova na srpskom i ruskom. Jedan je od osnivača Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović“. Objavila je veliki broj poetskih i proznih knjiga.
Longinović (66), rođen je u Beogradu. Doktorirao je komparativnu književnost, bio je docent na Univerzitetu u Viskonsinu, zatim redovni profesor na Teoriji prevođenja, gostujucghi profesor na Harvardu i Srednjeevropskom univerzitetu, objavio je više od sto bibliografskih jedinica na desetak jezika. Emeritus profesor je postao 2019. godine. Objavio je tri romana i tri naučne knjige i više od 60 naučnih radova.
Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac (80), rođen je u Negotinu. Magistrirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Njegovo obimno i vredno književno delo čini više od 40 proznih i poetskih knjiga, dok je kao kompozitor stvorio desetinu muzickih orkestarskih i horskih dela. Više od četiri decenije živi u Parizu. Nedavno je na „Kolarcu“ premijerno izvedeno njegovo muzičko-scensko delo „Cigani se vraćaju sa neba“.
Vid Vicko Vukelić objavio je 11 knjiga za decu, na srpskom i engleskom. Jedan je od najtraženijih i najtiražnijih pisaca za decu na ovim prostorima. Dobitnik je značajnih i prestižnih nagrada u Srbiji i Republici Srpskoj, član je Udruženja književnika RS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar