U trendu

Književnici posetili Kočićev grob i spomenik u Beogradu

BEOGRAD – U okviru tradicionalne manifestacije „Kočićev dan u Beogradu” grupa književnika iz Republike Srpske i Srbije je danas posetila grob Petra Kočića (1877-19016) u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu i kazivala odabrane stihove kod njegovog spomenika u Čuburskom parku.

Prilikom polaganja venaca udruženja klnjiževnika i Predstavništva Republike Srpske na Kočićev grob, banjalučki književnik Mihajlo Orlović je rekao da Kočića doživlja „kao snagu, metaforu, veliku planinu koja se probudila u jednom trenutku svom silinom“.

„I danas ođekuje isto tako jako kao pre stotinu i više godina. Taj eho je preporodio ne samo njegovo Zmijanje, nego i Krajinu i celi srpski rod. Petar je nešto veliko, što srpskom narodu znači puno“, istakao je Orlović.

„Kočićev dan u Beogradu“ organizuju Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Udruženje književnika Srbije kao deo velike manifestacije „Kočićev zbor“, koja se tradicionalno održava u poslednjoj nedelji avgusta u Banja Luci, Beogradu, Gomionici i Stričićima.

„Kočićev dan uvek počinjemo na Kočićevom grobu. Pisci koji dođu iz Republike Srpske iz njegovog zavičaja kažu kako je tamo. To bi Kočić voleo da zna i sada“, rekao je književnik Duško Petrović.

On je podsetio da je Kočić, između ostalog, završio Prvu mušku gimnaziju u Beogradu, gde je živeo jedno vreme, odakle je bio otišao u Beč.

Kočić je pisac nekoliko zbirki pripovedaka, od kojih je naistaknutija „Jazavac pred sudom“, a bio je proganjani politički predstavnik Srba u austrougarskoj Bosni i Hercegovini.

Iscrpljen životnim nedaćama umro je u duševnoj bolnici u Beogradu 1916. godine.

Venac „Kočićevog zbora“ je položen kod piščevog spomenika u Čuburskom parku, gde su mu stihove u čast kazivali Orlović, Petrović, Radmilo Radovanović, Danijel Gatarić, Majo Danilović i Vidak Maslovarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar