U trendu

Književnik Dejan Aleksić biće gost 10. avgusta u NS

NOVI SAD – Promocija stvaralaštva književnika Dejana Aleksića iz Kraljeva biće održana 10. avgusta od 19 časova u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu, saopštila je ta ustanova kulture.

U okviru programa „Umetnik u fokusu“, akcenat će biti na njegovom prvom romanu „Petlja“ (2021) za koji je dobio ovogodišnju Nagradu „Miloš Crnjanski” i novoustanovljeno priznanje „Vladan Desnica“.

Urednice programa su dr Valentina Čizmar i Branka Marković.
Roman „Petlja“ (Laguna 2021) govori o sudbini junakinje Dine, koja je usled svoje nezgodne naravi i otpora prema konvencijama, posle jednog sukoba sa graničnom policijom, završila u grčkom zatvoru.

Čekajući da bude prevezena u sud, ona se priseća svih prelomnih trenutaka u životu koji su je (ne) posredno doveli do rešetaka: odnosa prema roditeljima i nedruželjubivoj stvarnosti, prijateljstva sa Nikodimom, jedinim prijateljem, sukoba i kompromisa sa Svetislavom, vlasnikom lanca kladionica i moćnim likom iz podzemlja, kome će se surovo osvetiti.

Njen lik je psihološki postupno i uverljivo izgrađen do samog katarzičnog kraja, a njena istovremeno destruktivna i autodestruktivna priroda ogleda se u odbacivanju oveštalih istina i ustaljenih navika.

Simbolički, predstava o životu kao petlji, u kojoj povlačenje jednog kraja niti podrazumeva zatezanje čvora na drugom, naglašena je samom kompozicijom romana, preplitanjem vremenskih planova i nepomirljivim nekonformizmom glavne junakinje, njenom „petljom“ da se i po skupu cenu suprotstavi licemerju i poremećenom poretku svih vrednosti.

Dejan Aleksić (1972, Kraljevo) je pesnik, dramski pisac i stvaralac književnih dela za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Objavio je 10 pesničkih zbirki, jednu knjigu drama, jedan roman i preko 20 knjiga za decu.

Dobitnik je mnogih značajnih književnih nagrada za poeziju: ,,Vasko Popa”, ,,Meša Selimović”, Zmajeva nagrada Matice srpske, ,,Branko Miljković”, Nagrade SANU iz Fonda ,,Branko Ćopić”, ,,Miroslav Antić”, ,,Risto Ratković”, Prosvetina nagrada, “Matićev šal”, Brankova nagrada.

Za dramu „Vina i pingvina” 2010. godine dodeljena mu je Pekićeva stipendija.
Kao autor knjiga za decu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu.
I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki dobitnik nagrada „Politikin zabavnik” i „Neven”, nagrade Sajma knjiga u Beogradu, „Plavi čuperak”, „Rade Obrenović”, Nagrade Grada Niša za književnost za decu, “Zlatno Gašino pero”, “Dositejevo pero”, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja „Mali princ” i „White Raven”.

Njegova poezija prevođena je na desetak evropskih jezika, a posebne knjige pesama objavljene su na španskom, poljskom, francuskom, slovenačkom i makedonskom jeziku.

Aleksić radi kao glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti ,,Povelja”, u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.