U trendu

„Ko to tame peva“ otvara baletsku sezonu u NP

BEOGRAD, 10. Kultnom predstavom „Ko to tamo peva“, koja je na repertoaru Velike scene u utorak 11. oktobra (19,30), biće otvorena baletska sezona Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su iz nacionalnog teatra.

Ovaj savremeni balet, čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića i na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, premijerno je izveden 22. decembra 2004. godine i do sada je odigran 202 puta.

Na otvaranju baletske sezone nastupiće Jovica Bjegojev, Randol Betankourt, Nikola Bjanko, Rafaele Diliđente, Miloš Živanović, Miloš Kecman, Branko Sarić, Mihajlo Stefanović, Teodora Spasić…

Predstava je, već, u samom startu dobro uzdrmala kulturnu javnost.

Međutim, odmah posle premijernog izvođenja, sve sumnje bile su otklonjene.

Poklonici baletske umetnosti oduševljeno su je prihvatili, a naklonost su joj iskazali ne samo novinari i kritičari, nego i mnogi koji do tada uopšte nisu posećivali baletske predstave.

Zahvaljujući svojoj univerzalnoj niti, predstavu je razumela i zavolela i publika na mnogobrojnim gostovanjima širom sveta Bogota (Kolumbija), Rim (Italija), Toronto i Otava (Kanada), Kairo (Egipat), Budva i Tivat (Crna Gora), Banjaluka (Republika Srpska), Skoplje (Makedonija), Temišvar (Rumunija) i Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Predstavu je videla i publika u Pančevu, Obrenovcu, Negotinu, Rumi, Čačku, Kruševcu, Užicu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Lazarevcu, Somboru, Zemunu i Leskovcu.

Balet je dobio Godišnju nagradu Narodnog pozorišta za najbolju predstavu u sezoni 2004/2005, Aprilsku nagradu Grada Beograda i Nagradu Udruženja baletskih umetnika „Dimitrije Parlić“.

„Ko to tamo peva“ bila je prva plesna predstava, u novije vreme, koja je izvedena u okviru prestižnog Međunarodnog pozorišnog festivala „Bitef“ (2005).

Kostimograf je Katarina Galić, a scenograf Žorž Draušnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.