U trendu

Kobna 2016. godina: Odlazak muzičkih velikana u legendu

Ljubitelji muzike širom sveta proklinju 2016. godinu jer ih je tokom protekle 51 nedelje napustilo toliko muzičkih zvezda i umetnika kao nikada ranije.

Početkom godine, rok fanove koji su još bili pod utiskom zbog smrti legendarnog vođe Motorheada, Lemija Kilmistera, koji je umro od agresivne vrste raka 28. decembra 2015. godine, šokirala je vest o odlasku još jednog velikana. Dejvid Bouvi je preminuo 10. januara izgubivši bitku sa rakom jetre, nekoliko dana nakon izlaska njegovog poslednjeg albuma „Blackstar“, koga su oduševljeno dočekali i kritičari i publika.

Uskoro, 18. januara, usled komplikacija uzrokovanih upalom pluća i artritisom umro je pevač i gitarista Eaglesa Glen Frej, koji je zajedno sa Donom Henlijem napisao neke od najvećih rok hitova 70-tih godina, kao što su „Desperado“ ili „Hotel California“. U ožujku je u 90. godini umro sir George Martin, producent svih najvažnijih albuma The Beatlesa, kojeg su nazivali i „petim Beatleom“.

11. marta samoubistvo je počinio klavijaturista Kit Emerson, član rok trija Emerson, Lake i Palmer, koji je vrhunac slave doživeo sredinom sedamdesetih godina. Krajem godine od raka je umro i drugi član benda, basista i pevač Greg Lejk.

U aprilu je u 57. godini od predoziranja lekovima umro Prins, superstar osamdesetih s albumom i filmom „Purple Rain“, ali i jedan od najoriginalnijih autora rok muzike, koji je na jedinstven način mešao razne stilove – od roka i popa do fanka, R&B-a i folka.

U oktobru je od srca preminuo Pit Burns, vođa britanske dens-pop senzacije osamdesetih, najpoznatiji po hitu „You Spin Me Round (Like a Record)“.

Jedan od najvećih kantautora Leonard Koen umro je 7. novembra u svojoj kući u Los Anđelesu u 82. godini života. Kanadski pesnik i pisac jevrejskih korena ostaće uz Dilana zapamćen kao najbolji liričar rok i folk muzike.

U decembru, na Božićno veče, stigla je i vest o smrti Rika Parfita, gitariste legendarnog britanskog benda Status Quo, a odmah potom i o rastanku s jednom od najvećih pop zvezda današnjice – Džordžom Majkom koji je umro u 53. godini u svom domu. Majkl je u tridestogodišnjoj karijeri prodao 100 miliona nosača zvuka, osvajao vrhove top lista u svetu i osvojio brojne nagrade, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.