U trendu

Kolege se opraštaju od glumca: Uznović je bio poseban, odličan glumac, gospodin

BEOGRAD – Pozorišni, televizijski i filmski poslenici, kao i poštovaoci, počeli su se na društvenim mrežama opraštati od danas preminulog Tanasija Uzunovića (1942-2023), podsećajući da se radilo o značajnom glumcu.

Pozorišni i televizijski reditelj Miško Milojević je na svojoj fejsbuk strani napisao da je Uzunović bio „odličan glumac i odigrao (je) sjajne uloge“.

„No, ja ću ga se pre svega sećati po ulozi s pocetka njegove karijere kad je igrao mladog Džonija Bojla u drami Šon O’Kejsija ‘Junona i paun’ u režiji Bore Draškovića u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz Ljiljanu Krstić, Ljubišu Jovanovića i ostale velikane zlatnog doba JDP-a“, podsetio je Milojević.

Prema njegovim rečima, Uzunović je „uneo u tu predstavu mladalačku energiju i poseban, moderan glumacki izraz“.

Scenarista Dimitrije Vojnov je na svom fejsbuku napisao da je „bilo zadovoljstvo upoznati ga i raditi s njim“. Uzunović je igrao u filmu „Mali Budo“ (2014), čiji je Vojnov bio koscenarista.

„Dragi Taso, bio si mi prijatelj i saborac, baron Bah u ‘Maski’, doktor u ‘Neko me ipak čeka’, Tadija u ‘Zverinjaku’. Hvala ti za sve nezaboravne uloge i iskustvo koje sam uz tebe sticao“, napisao je reditelj Radio-televizije Srbije Marko Novaković.

Scenograf i profesor Fakulteta savremenih umetnosti Stevan Aleksić je napisao da je Uzunović bio „veliki glumac, multitalentovani umetnik, jedinstveni gospodin“.

„Kakva moćna pojava, kakav pogled, kakvo držanje, kakav glas, kakve role za pamćenje. Tasa je bio naš Čarlton Heston. Dubok naklon“, naveo je Aleksić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar