U trendu

Kolektivna izložba „The Subterraneans“ od večeras u DOB

BEOGRAD – Kolektivna izložba pod nazivom „The Subterraneans“ biće otvorena večeras od 19 sati i trajaće do 21. avgusta u Galeriji Doma omladine Beograda.

Svoje radove izlažu sledeći umetnici – Iva Kuzmanović, Marija Šević, Mihailo Prostran, Raško Milatović i Bojana Janjić.

Grupna postavka „The Subterraneans“ predstavlja referencu na značajne promene nastale u drugoj polovini 20. veka, a koje su uticale na sveobuhvatni koncept kulture i umetnosti do danas.

Prezentacijom vizuelnog sadržaja na izložbi uspostavlja se vremenska dijagonala između prošlosti i sadašnjosti, kako navode autori.

Radovi umetnika na izložbi simbolišu mladost, buntovništvo, sazrevanje, unutrašnja stanja protagonista i disfuncionalnost društva, karakteristične za svakodnevicu.
Iva Kuzmanović (38) diplomirala je 2011. na Odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je i rođena.

Od 2007. je član NKA/ICA, organizacije koja je pod vođstvom Biljane Tomić tokom deset godina (2000-2010) organizovala internacionalne radionice gde je Iva učestvovala kao umetnik i kulturni medijator.

Od 2012, kao suosnivač Umetničkog prostora U10 i redovan član Kolektiva U10, bila je organizator, kustos ili umetnik u preko 150 grupnih i samostalnih izložbi i drugih projekata u kulturi i umetnosti.

Osnovni medij koji Iva Kuzmanović koristi je slika, najčešće ulje na platnu.
Marija Šević (35) iz Aranđelovca diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu takođe 2011. godine, usavršavala se na Akademiji lepih umetnosti (ALU) u Monpeljeu, i kao stipendista francuske vlade boravila je na ALU u Parizu.

Suosnivač je Umetničkog prostora i kolektiva U10 gde od 2012. radi kao urednik programa.

Umetnica Bojana Janjić (40) iz Beograda radila je u medijima kao foto urednica i fotoreporterka. U njenom profesionalnim radu ističe se pre svega zanimanje za rok, koncertnu fotografiju kojom se autorka bavi više od 10 godina.

Kao fotograf koncerata snimila je mnoge poznate bendove i izvođače, od Nika Kejva, Igija Popa, Depeće Mode, Ramštajn, do Noela Galagera i mnogih drugih.

Od 2018. godine radi kao zvaničan fotograf u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Beogradski autor Mihailo Prostran (27) je multimedijalni umetnik, poznat po street art-u i ilustracijama koji kroz lucidne stripove stvara jedistveni imaginarni i nadrealni svet.
Njegovi radovi obuhvataju polje grafita, crtanih ilustracija, animacija, slikanja i fotografije, objavljivane u mnogim inostranim magazinima, publikacijama, filmovima i spotovima.

Raško Milatović (38) je beogradski filmski i televizijski reditelj i poslednjih 12 godina je snimao portet umetnika Nenada Džonija Rackovića.

Rad će konačno biti realizovan u vidu dugometražnog dokumentarca tokom 2023. godine, a film ujedno predstavlja i Raškov prvi autorski projekat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar