U trendu

Komad „Jedan“ Sanje Ninković u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – U okviru 17. Beogradskog festivala igre (BFI), 29. marta na maloj sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta biće izvedena predstava „Jedan“ beogradske balerine i koreografa Sanje Ninković, najavljeno je danas na konferenciji za medije.

Komad je nastao u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije i premijerno je izveden prošle godine.

Aja Jung, osnivač i direktor Beogradskog festivala igre, napomenula je da je komad „Jedan“ čista senzacija u glavnom programu festivala koja je nastala u saradnji sa Udruženjem baletskih umetnika Srbije.

„Zahvaljujući našoj igračici i koreografkinji Sanji Nikolić, imali smo senzacionalnu premijeru prošle godine. Ta predstava je inspirisana filmom Jorgosa Lantimosa i obeležila je prošlu godinu kada je u pitanju domaće stavaralaštvo“, kazala je Jung.

Ona je dodala da umetničkoj sceni u Srbiji nedostaje više projekata kao što je predstava „Jedan“ i da te produkcije nađu put do publike u regionu, Evropi i svetu.

Predstava „Jedan“ inspirisana je filmom „Jastog“ savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o priči obojenoj crnim humorom i satirom, koja prati muškarca u distopijskom društvu, u kome je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera.

Sanja Ninković je kazala da joj je velika čast što će biti gost Beogradskog festivala igre, jer tu manifestaciju prati od njenog osnivanja.

„BFI ima veliki ugled zbog izuzetnih umetnika koji nastupaju u njegovim programima. Stasavala sam kao umetnica uz taj festival. Zahvaljujem se i Festivalu koreografskih minijatura koje organizuje Udruženje baletskih umetnika, jer su mi pružili priliku da realizujem svoje prvo celovečernje koreografsko delo“, kazala je Ilić.

Marija Bajčetić, predsednica Udruženja baletskih umetnika Srbije, napomenula je da je poziv za Sanjin nastup u okviru programa BFI veoma značajan, jer je kod nas umetnička igra malo zastupljena u javnosti.

„Dok god javnost ne bude zainteresovana za umetničku igru u bilo kom njenom segmentu, dotle ćemo biti učaureni u produkciji uskog broja ljudi. Svaki poziv našem Udruženju za promociju naših igrača, koreografa i stvaralaca performansa je veoma značajan, zbog upoznavanje sa novim tendencijama u oblasti umetničke igre“, kazala je Bajčetić.

Izvođenje domaće produkcije na 17. Beogradskom festivalu igre je podržala Erste Banka, a Sanja Ninković će biti prvi laureat nagrade „#Veruj u sebe“, koju našim umetnicima koji stvaraju u zemlji ili inostranstvu, dodeljuju BFI i ta banka.

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila u okviru glavnog programa predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 24 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.
Festivalu prethodi revija filmova Dani igre u beogradskoj Kinoteci i u biskopu Kulturnog centra Novog Sada, brojne koreografske radionice, majstorski kursevi, otvorene diskusije i prezentacije.

Poseban festivalski događaj je gostovanje Zvezda Njujork siti baleta u Budimpešti, Novom Sadu i Beogradu (14.3.), kao i projekat „Veruj u sebe“ u Narodnom pozorištu u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.