U trendu

Komemoracija M. Furlan: Uprkos nepravdama, nije bila ogorčena

RIJEKA – Komemoracija glumici Miri Furlan održana je danas u Hrvatskom narodnom pozosrištu (HNK) u Rijeci, gde je igrala od 2016. u predstavama „Kasandra“ i „Jesenja sonata“ i gde se poslednji put pojavila u predstavi “Vežbanje života – drugi put” u junu 2020. godine.

Intendant HNK „Ivana pl. Zajca“ Marin Blažević naveo je da Furlan verovatno ne bi želela da joj se priređuje komemoracija, ali da misli da bi se ipak složila s tim da joj se još jednom obrate, jer se uvek vraćala pozorištu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocenio da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla da „ponese“ i „zanese“, ne samo svojim pozorišnim ulogama, nego i pojavom i karakterom, prenosi Hina.

„Uprkos nepravdama koje je doživela, u njoj se nije osećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj“, naveo je Obersnel.

Istakao je da je bila izložena nečovečnim postupcima, a da su sada usledila zakasnela izvinjenjenja i objašnjenja kojima neki pokušavaju da olakšaju savest.

On je rekao da je glumica „pretrpela pogrom, monstruozne posledice svog životnog odabira, kao proterivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom“.

„I to zato što je volela nekog ko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona“, zaključio je Obersnel.

Teatrolog i profesor Lada Čale Feldman naglasila je da je HNK u Rijeci „verovatno jedino mesto s kojeg se sme o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno ispiraju neke loše savesti“.

To je, dodala je, jedino mesto koje je u protekloj deceniji iznova potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umetnice, nekog ko još može pružiti štošta pozorištu.

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je glumica 1991. godine dobila otkaz u matičnom pozorištu u Zagrebu jer je odlučila da glumi u Beogradu, gde joj je živeo suprug.

„Bila je izložena medijskom linču i bujici pretnji takozvanih običnih građana pa je odlučila da emigrira u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu, ispolitizovanu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umetnost može da se izdigne iznad prizemnosti rata i banalnosti populizma“, navela je Erceg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar