U trendu

Komemoracija Sanji Iliću sutra u RTS-u

BEOGRAD – Komemoracija povodom smrti kompozitora Aleksandra Sanje Ilića održaće se sutra u holu Radio televizije Srbije.

Muzičar, kompozitor i osnivač grupe „Balkanika”, preminuo je u 70. godini od posledica virusa kovid-19.

Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostiće se od velikog umetnika u medijskoj kući sa kojom je sarađivao tokom svoje karijere duge gotovo 60 godina.

Muzičar je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, i po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a kasnije nastavlja karijeru u bendu „San”.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića, a njegova pesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. godine.
Veliki hit „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984. godine.

Više od 30 godina Sanja Ilić bio je muzički urednik u RTS-u na najvažnijim projektima Zabavnog programa.

Grupu “Balkanika” je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. godine.
Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta, a Srbiju je predstavljao na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu sa kompozicijom „Nova deca”, koja je ušla u samo finale takmičenja.

Ostavio je neizbrisiv pečat i u primenjenoj muzici, u mnogim pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama, tokom karijere koja je trajala bezmalo šest decenija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.