U trendu

Komemoracija Vlasti Velisavljeviću: Odlazak vedrog čoveka

BEOGRAD: 2. aprila (Tanjug) – Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se od Vlastimira Vlaste Velisavljevića na komemoraciji održanoj u čast nedavno preminulog glumca u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Velisavljević je preminuo 24. marta od posledica infekcije virusom covid 19, a poslednji put je stao na scenu JDP-a 12. februara kada je odigrao Molijerovog „Uobraženog bolesnika“ u režiji Jagoša Markovića.

Tamara Vučković, direktorka JDP, prisetila se poslednjeg susreta sa Velisavljevićem.

„Došao je na komemoraciju Ivanu Bekjarevu. Tada mi je rekao da bi voleo da njegova komemoracija bude vesela. Prekinula sam tada razgovor sa Vlastom, jer nisam mogla da zamislim da nema čoveka koji je bio omiljeni kolega svima. Svojim optimizmom i osmehom unosio je u pozorište posebnu radost“, kazala je Vučković.

Glumica Branka Petrić se prisetila zajedničkih nastupa u predstavi „Buba u uhu“.

„Svi smo uživali u toj predstavi. Žao mi je što što „Buba u uhu“ nije ušla u Ginisovu knjigu rekorda“, kazala je Petrić i dodala da je Vlasta u svom stilu na sopstvenu sahranu poslao divno prolećno sunce.

Glumac Vojin Ćetković je govorio kako je Velisavljević umeo da se šali na svoj račun.

„Kada smo išli na gostovanja sedeo je iza vozača i na zafrkanciju kolega dodao bi po neku na svoj račun. Bio je dobar čovek i dobar glumac što je retka kombinacija. Sa grupom svojih mlađih kolege želeli smo da mu dodelimo nagradu „Dobar čovek“. Za nas će uvek ostati baš to: Dobar čovek koji je pomagao mlađim glumcima“, kazao je Ćetković.

Dragan Mićanović se prisećao predstava u kojima je igrao zajedno sa Velisavljevićem.

„Kada bi stigli na kraju predstave do poklona pred publikom, pozorište se pretvaralo u stadion. Ovacije svaki put za Vlastu. Svake večeri se to ponavljalo. Velika je radost bila družiti se sa njim. Vlasta je obožavao da igra sa nama i da se igra sa nama. Imao je dečiju razdraganost i šeretski smeh“, kazao je Mićanović.

Voja Brajović je ispričao da ga je Velisavljević naučio kako da drži distancu od patetike.

„Srce mu je bilo poput vrata u salunu u vesternima. Imao je Vlasta srce za sve. Svako je mogao da uđe u Vlastino srce“, kazao je Brajović.

Video porukama okupljenima u Jugoslovenskom dramskom pozorištu obratili su se Zdravko Šotra, Milan Gutović i Dragoljub Mićunović evocirajući druženja sa Velisavljevićem po nekadašnjoj Jugoslaviji.

Vlasta Velisavljević je u JDP došao na poziv Bojana Stupice, a prvu ulogu je ostvario u predstavi „Kad su cvetale tikve“.

Od 1971. do 2014. godine igrao je u najdugovečnijoj predstavi, Fejdoovoj „Bubi u uhu“ u režiji Ljubiše Ristića, koja je imala više od 1600 izvođenja.

Bio je omiljen među kolegama i sarađivao je sa najzačajnijim pozorišnim rediteljima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.