U trendu

Kompanija “Malpaso” iz Havane gostuje u subotu na 18. BFI

BEOGRAD – “Malpaso” Kompanija igre iz Havane gostovaće u subotu na sceni pozorišta Atelje 212 u okviru 18. Beogradskog festivala igre, sa projektom koji čine tri predstave kao jedinstveni omnibus – “Neukrotivi valcer”, “24 sata i pas” i “Tabula Rasa”.
Kubanska trupa se neće zaustaviti samo na Beogradu, već će gostovati u ponedeljak, 5. aprila i na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, kao i 7. aprila u Kulturnom centru Gornji Milanovac.
Osnivač festivala Aja Jung je napomenula da ekipa te predstave stiže tek nakon ponoći u petak, odnosno u toj noći između petka i subote, i onda će nakon 25 sati putovanja taj dan izvesti predstavu, što je zaista neverovatno i veoma iscrpljujuće za same igrače.
Samim tim, u takvom vremenskom tesnacu zvaničan susret sa medijima neće biti omogućen.
Sve karte su rasprodate tri nedelje unapred, a u Velikoj sali Ateljea 212 zbog primene svih mera protiv pandemije, dozvoljeno je 150 ljudi.
Jung je otkrila da je bilo veoma zahtevno i teško dovesti ovu trupu, zbog mnogih problema sa tranzitnim vizama, i da nisu mogli ovo gostovanje da izvedu bez velike pomoći Francuske ambasade u Beogradu i Ambasade Republike Srbije u Havani.

Zanimljivo je da se radi o nekoj vrsti umetničkih “odmetnika”, kako je navela Jung, odnosno o nekoliko igrača koji su odlučili da na vrhuncu karijere napuste siguran posao u državnoj službi – Kubanskom nacionalnom baletu i osnuju svoju privatnu kompaniju igre.

“Onda su ih druge kolege iz tog Nacionalnog baleta kritikovale što rade tako riskantan potez, da napuštaju tu kulturnu ustanovu i odlaze u neku svoju avanturu koja je nesiguna sa tom trupom.
Oni su ubrzo dokazali da nisu ušli u avanturu, već u veoma uspešnu karijeru, koja će se i kod nas dokazati na Beogradskom festivalu igre”, istakla je direktorka BFI.
Prvi fragment “Neukrotivi valcer” realizovan je u koreografiji Azur Barton, koja je želela da kreira komad sa šarenim kostimima, da bude veoma vedro i u duhu proslave.
Tokom spremanja tog komada, autorka je imala privatne teškoće – otac joj se ozbiljno razboleo, te je bila suočena sa mogućim gubitkom.
Kako je akcija neprijatelj misli, ona je vredno radila na tom projektu kao pravi profesionalac, i u Havani je osetila toplinu, i zatekla prijatnu kreativnu atmosferu i ljude koje je iskreno zavolela.
“Bili smo kao porodica, deleći osećaj ravnopravnosti i ogromnog međusobnog poštovanja, a posao je tekao neprimetno”, izjavila je Bartonova, rođena u Kanadi, gde se školovala u Nacionalnoj baletskoj školi.
Koreografijom se bavi više od 25 godina, sarađujući sa slavnim umetnicima i kompanijama, kao što je slavni ruski baletan Mihail Barišnjikov.
Igrački komad “24 sata i pas” koreografa Osnela Delgada sledi tok domina, gde je pokret opušten i deluje kao improvizacija.
Delgado je bio igrač trupe “Danza Contemporanea de Cuba” od 2003 do 2011. godine, a Kompaniju Malpaso je osnovao 2013, gde je ostao na pozicijama koreografa i umetničkog direktora.
Diplomirao je 2003. godine u Nacionalnoj školi igre u Havani, gde danas radi kao pedagog, a laureat je najvažnijih kubanskih priznanja.
Treći i poslednji projekat ove triologije ili posebnog triptiha umetničke igre je “Tabula Rasa” u koreografiji Ohada Naharina (1952) iz Izraela.
Premijera ovog dela bila je još davne 1986. godine u Baletskom teatru u Pitsburgu, SAD, da bi imala obnovu 2018. u Havani kao produkcija “Malpasa”.
Ime dela na latinskom označava “neispisanu tablu” i odnosi se na stanje čoveka pri rođenju, pre nego što ga obeleže okolnosti i životna iskustva.
Naharin je takođe “izbrisao tablu” kada je odlučio da ponovo rekonstruiše ovo delo za kubansku trupu Malpaso, više od tri decenije nakon izvorne premijere.
Ubrzo nakon osnivanja 2012. godine, Malpaso je postala jedna od najtraženijih trupa savremene igre u Kubi, sa neprestanim uspesima na visokom stepenu međunarodnog ugleda.
Uz podršku sektora za produkciju Džojs teatra iz Njujorka, Malpaso na svom repertoaru ima originalna dela mnogih uglednih koreografa iz SAD, a predstavnici tog američkog teatra će doći i u Srbiju da prate turneju ove trupe – u Beogradu (3.4. Atelje 212), Novom Sadu (5.4. SNP) i Gornjem Milanovcu (7.4. Kulturni centar).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.