U trendu

Konceptualna instalacija Joko Ono „One day“ u Novom Sadu

NOVI SAD – Povodom obeležavanja sto godina od okončanja Prvog svetskog rata, Exit fondacija će u saradnji sa multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono krajem novembra na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoriti konceptualnu instalaciju pod imenom „One day“, koja će promovisati Novi Sad na međunarodnoj sceni i biti nova kulturno-turistička atrakcija grada.

Ovaj umetnički rad predstaviće Petrovaradinsku tvrđavu širom sveta kao tvrđavu mira.

Nova kulturno-turistička atrakcija Novog Sada i Srbije, originalno je umetničko delo koje potpisuje Joko Ono, a napravljena je na osnovu modela tradicionalnog srpskog broda tzv. „Šajke“, koji su koristili vojnici-graničari iz vremena Vojne krajine.

Joko Ono, svetski priznata japanska umetnica i aktivistkinja, poznata je po svom doprinosu promociji mira kroz brojne umetničke oblike i instalacije.

Njeni avangardni radovi široj javnosti postali su poznati još šezdesetih godina prošlog veka.

Nakon što se rodila ljubav između nje i čuvenog „Bitlsa“, muzičara i aktiviste Džona Lenona, ona je svoju karijeru posvetila upravo delima koja simbolizuju ideale mira, ljubavi i bratstva među ljudima, u koje je najpoznatiji par u istoriji muzike i umetnosti duboko verovao.
Predstavnici EXIT fondacije su se, nakon višemesečnih pregovora, u Njujorku susreli sa Joko Ono, koja je pre toga već bila upućena u društveni aktivizam i dvodecenijski istorijat EXIT festivala.

Petrovaradinska tvrđava odabrana je za mesto njenog novog umetničkog dela, budući da je reč o najvećem defanzivnom vojnom utvrđenju u Evropi, koje od izgradnje u 18. veku, pa sve do danas nikad nije bilo deo neke bitke ili ratne operacije.

Nije zanemarljiva ni regionalna dimenzija i simbolika ovog utvrđenja, s obzirom na činjenicu da su upravo Exit festival i Petrovaradinska tvrđava bili prvo mesto masovnog okupljanja mladih iz celog regiona posle sukoba iz devedesetih godina prošlog veka.

Projekat će biti realizovan uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“, Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program „Zajednici zajedno“.
Inicijativa Exit fondacije „Prvi svetski mir“ (#FirstWorldPeace) ima za cilj da na efektan i globalno relevantan način obeleži sto godina od uspostavljanja mira u Prvom svetskom ratu.

Postavljanje ovog umetničkog dela je deo strategije fondacije o promociji, unapređenju i očuvanju Petrovaradinske tvrđave, u okviru čega je u prvoj polovini godine, takođe u saradnji sa kompanijom NIS, realizovana rekonstrukcija objekta Male stražare, koju Astronomsko društvo koristi kao Opservatoriju.

Misija Exit fondacije jeste da, pored dosadašnje višedecenijske promocije Petrovaradinske tvrđave, Novog Sada i Srbije, nastavi sa višestrukim unapređenjima tvrđave, kako bi se očuvalo kulturno-istorijsko nasleđe ovog spomenika.
Exit festival je deo deklaracije „Take a Stand“, koju je inicirala evropska festivalska asocijacija Yourope, čiji je EXIT član.

Projekat „Prvi svetski mir“ biće deo ovog programa, koji je usmeren na povezivanje ljudi i stvaranje zajednice mladih, mirnim i pozitivnim putem, kroz muziku i kulturu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.