U trendu

Koncerati „Evropa u gostima 2022“ u BG i NS

BEOGRAD – Treće izdanje serije koncerata „Evropa u gostima 2022“ otvara se koncertima orkestra Holland Baroque u Beogradu i Novom Sadu, 16. i 17. septembra, u akustičnim prostorima Katedrale Blažene Đevice Marije na Vračaru i Katedrale imena Marijinog na Glavnom trgu u Novom Sadu, oba sa početkom u 19 časova, najavili su organiatori.

Nastupiće barokni orkestar iz Holandije, sa zavidnom reputacijom, velikom diskografijom i istorijom saradnje sa imenima kao što su Avi Avital, Đovani Solima, Rejčel Podžer, Rajnbert de Leuv… Ansambl “Holland Baroque” predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink.

Ovaj muzički sastav uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi.

Koncert u Beogradu biće održan u petak 16.9. u 19 časova, u prostoru Katedrale Blažene Đevice Marije na Neimaru, Hadži Melentijeva 75.

Publika će moći da se upozna sa umetnicima i da pogleda izbor kompakt diskova iz njihove bogate diskografije. Na programu pod nazivom Polonoise su dela G.F. Telemana u novom ruhu, a kao solistkinja i gostujući umetnički vođa nastupiće barokna violinistkinja Judit Stejnbrink na originalnom instrumentu iz radionice braće Amati iz 1622. godine.
Koncert u Novom Sadu održaće se u subotu, 17.9. u 19 časova, u Katedrali Imena Marijinog, na Glavnom trgu, gde će zajedno sa umetnicima iz Holandskog Baroka nastupiti i mladi muzičari iz Omladinskog ansambla „Violint“, polaznici edukativnog programa „Evrope u gostima 2022“.

Na programu je muzika G.F. Telemana u novom ruhu, a osim koncertnih, planirane su i edukativne aktivnosti: radionice i predavanja u saradnji sa Kreativno-obrazovnim centrom “Muzički Atelje” iz Novog Sada i Omladinskim ansamblom „Violint“.

Solo violina, umetnički vođa i profesor na radionicama biće barokna violinistkinja Judith Steenbrink a predavanje polaznicima radionice održaće Katarina Aleksić, violinistkinja i jedan od osnivača serije koncerata „Evropa u gostima“.
Projekat međunarodne saradnje „Evropa u gostima“ u Srbiju dovodi umetnike iz Evrope i organizuje koncerte i edukativne aktivnosti.

Nastao tokom pandemije, sa velikim anganžmanom i entuzijazmom umetnika i tima na projektu, uz podršku važnih institucija kulture, sponzora i pojedinaca, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, projekat iz godine u godinu raste.

Projekat je podržan i od strane Holandskog ministartva kulture uz partnere među kojima su: Holland Baroque, Muzički atelje iz Novog Sada, Radio-televizija Srbije, Beogradska nadbiskupija i metropolija, Gradska opština Vračar. Podršku projektu je omogućio Princeš Puff.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar