U trendu

Koncert ansambla Salomon Rosi otvara Roši fest u NP

BEOGRAD – Koncertom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka“ ansambla Salomon Rosi iz Italije na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu 25. januara svečano će biti otvoren ovogodišnji Roši fest.
Ansambl Salomon Rosi, osnovan 1991. godine, ostvario je brojne nastupe u Italiji i inostranstvu, među kojima se naročito izdvajaju koncerti u Belgiji u Koncertnoj sali Briža, u zamku Čimej, koncert na Akademiji lepih umetnosti u Madridu uz direktan prenos na nacionalnom radiju, zatim nastupi u Veneciji, Bergamu, Askoni, Trstu, Istanbulu, kao i koncert u Americi na Montclair State Univerzitetu.

Koncert „Portreti i sećanja“, koji će biti izveden 27. januara, veoma je važan segment Roši festa i predstavlja deo programa koji se kontinuirano ponavlja od osnivanja festivala.

Program je posvećen sećanju na događaje tokom Drugog svetskog rata, u cilju odavanja pošte žrtvama – pojedincima i kolektivima, kao i hrabrim i pravičnim delima.

Na koncertu će, povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve holokausta, biti izvedeno delo kompozitora Olivijea Mesijana „Kvartet za kraj vremena“ u režiji Ane Grigorović, nastalo i premijerno izvedeno tokom kompozitorovog zatočeništva u koncentracionom logoru u Silesiji.

Završno veče festivala pripašće koncertu duhovne muzike pod nazivom „Davidovi psalmi“, kojim se obeležava 140 godina od osnivanja hora Braća Baruh, najstarijeg jevrejskog hora na svetu.

Ovo koncertno veče obuhvatiće nekoliko vekova umetničke muzike inspirisane Knjigom psalama, a na programu će se naći dela Salomona Rosija, Johana Sebastijana Baha, Antonija Vivaldija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Aleksandra Grečaninova, Aharona Harlapa, Luisa Levandovskog, Maksa Janovskog i Leonarda Bernštajna.

Gošće koncerta biće sopran Olga Makarina, mecosopran Alesandra di Đorđo i sopran Ajelet Koen, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora Roši festivala.
Tokom festivala biće održan i majstorski kurs za solo pevače koji će voditi sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina, a publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana – Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić), koja će držati majstorski kurs nemačkog lida.

Program će obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Roši fest je međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora Salomona Rosija (1570-1650), jedinstvenog po sintezi Istoka i Zapada, odnosno kasne renesanse – ranobarokne muzike zapadne Evrope i jevrejskih tradicionalnih i sinagogalnih tekstova.
Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu, sponzora – Vlatacom, Humus bar, restoran Dvorište, restorani Smokvica, tržni centar Rajićeva i anonimnih donatora.
Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.