U trendu

Koncert Big Benda RTS „SAD Džez Ambasadori“ u DOB

BEOGRAD – U sklopu manifestacije „African American History Month“, 12. februara od 20 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održan koncert Big Benda RTS pod nazivom „Džez Ambasadori“, posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika, najavili su iz DOB.

Koncert organizuju Dom omladine Beograda, Muzička produkcija RTS i Ambasada SAD u Beogradu.

Davne, 1956. godine, vlada SAD, napravila je poseban program pod nazivom „Džez Ambasadori“, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Benija Gudmena, Dizija Gilespija, Đuka Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka.

Oni su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku.

Od tada, Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa „Džon F. Kenedi“ Centrom za izvođačke umetnosti, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji pored nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza.

Može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

Manifestacija „African American History Month“, koja će se održati u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar