U trendu

Koncert „Crvena violina“ Elizabet Pitkern na Kolarcu

BEOGRAD – Poznata američka violinistkinja Elizabet Pitkern održala je večeras na sceni Velike sale Kolarčeve zadužbine prvi koncert u Srbiji pod nazivom „Crvena violina“, na kojem je publika imala priliku da premijerno čuje zvuke jedne od najpoznatijih i najskupljih violina na svetu, vredne dva miliona dolara.
Misteriozna sudbina violine Antonija Stradivarija, nastala 1720. godine, bila je inspiracija za igrani film upravo naziva „Crvena violina“ Fransoa Žerarda iz 1998. godine, koji je dobio Oskara za muziku.
Repertoar večerasnjeg koncerta činile su kompozicije Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena, Klare Šuman, Džordža Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki.
Koncert je podeljen u dva čina, sa pet kompozicija kao višeslojno muzičko putovanje kroz pet zasebnih celina, koje su imale svoja mikro poglavlja jer je svaka kompozicija sa po tri stava.
Koncert u Beogradu, kao i spomenuti film, nosi naziv po instrumentu za koji se deda njujorške violinistkinje tajno takmičio 1990. godine u čuvenoj aukcijskoj kući „Kristi“ u Londonu.
Talentovanoj unuci Elizabet Pitkern uspeo je da kupi ovu violinu po ceni od skoro dva miliona dolara, što je bilo najveće iznenađenje ikada i čini je najskupljom viiolinom na planeti.

„Crvena violina“ dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku, a ne zna se šta je bilo sa instrumentom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona.
Na koncertu u Beogradu slavnu violinistkinju su pratili Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku i specijalna gošća na violončelu – njegova supruga, američka umetnica Kejla Herman, koji su i zaslužni za njen dolazak.
Tokom šestodnevnog boravka u Beogradu, Pitkern je po sopstvenoj želji održala i besplatan masterklas za učenike Srednje muzičke škole „Stanković“ kojima je bila odišeljena.
Elizabet Pitkern rođena je u muzičkoj porodici u Pensilvaniji i jedna je od omiljenih američkih solistikinja, a počela je da svira violinu sa tri godine, da bi već sa 14 nastupila sa orkestrom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.