U trendu

Koncert fondacije ArtLink 3. januara na Kolarcu

BEOGRAD – Violinistkinja Dunja Kalamir dobitnica je nagrade fondacije ArtLink „Najperspektivniji mladi umetnik“ u 2020. godini, i tim povodom održaće koncert u nedelju, 3. januara 2021. godine od 12 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

ArtLink i Kolarčeva zadužbina tradicionalno započinju novu kalendarsku godinu upravo koncertom mladog umetnika, laureata prestižne godišnje nagrade.

Ambiciozan program na repertoaru će biti sastavljen od neprolaznih kompozitora – Paganini, Brams, Čajkovski i Sarasate.

Umetnica na violini Kalamir je položila audiciju 2013. godine i sa svega osam godina postala je jedan od najmlađih mladih umetnika koje je ArtLink uključio u program za mlade talente.

Kao učenica Muzičke škole „Vojislav Vučković“, u klasi profesorke Biljane Stevanović, a danas kao student Univerziteta umetnosti u Gracu, u klasi violinistkinje Vesne Stanković, ona je učestvovala u mnogim programima ArtLinka – ciklusi koncerata kamerne muzike u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu.

Imala je solo nastupe sa kamernim orkestrom “ArtLink mladi virtuozi” i “Kamerata Balkanika” sa umetnicima kao što su Stefan Milenković, Ana Tifu, Pavel Doležal, Ištvan Vardai, Konstantin Adrian Grigore, Bendžamin Hamhouts i mnogi drugi.

Iako je gotovo cela 2020. godina protekla u znaku pandemije, Kalamir je ipak nastupala kao solista sa “Kameratom Janaček” u Sarajevu, u okviru projekta ArtLinka za mlade talente „Balkan – Višegrad“, na koncertima u sklopu ArtLink festivala na Beogradskoj tvrđavi.

Takođe, svirala je u Tirani, u Amfiteatru, kao solista sa orkestrom “Kamerata Balkanika” i belgijskim dirigentom Hamhoutsom i poljskim violinistom Filipom Čviževičem.

Kalamir je nastupala i u Konaku kneginje Ljubice na završkom koncertu projekta za mlade talente, koji je podržao Međunarodni Višegradski fond.

ArtLink nagrada realizuje se ove godine u saradnji sa Kamernim orkestrom Belgije, koji dodeljuje dva solo nastupa Dunji Kalamir, u Belgiji u sezoni 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.