U trendu

Koncert klavirskog “Bizjak dua” i “Muzikona” na Kolarcu

BEOGRAD – Francusko-srpske umetnice na klaviru Lidija i Sanja Bizjak u okviru piano sastava “Bizjak duo” uz Kamerni orkestar “Muzikon” održale su sinoćj koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Poznata glumica Milena Radulović je svečano otvorila koncert gde je istakla da je koncert prema idejnom konceptu podeljen u dva poglavlja, od čega će prvi deo biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo rezervisan za kompozitore 20. veka.

Takođe, otkrila je da će tokom pauze u holu Kolarca biti moguće kupiti diskove “Bizjak dua”, a kompletan prihod će otići za pomoć ove ustanove kulture, koja je već duže vreme u problemima.

Orkestar “Muzikon” koncert je počeo kompozicijom “Divertimento B-dur KV 137” Volfganga Amadeusa Mocarta, bez pijanistkinja, kao uvertira za glavni program koji će tek usijati dvoranu.

Rođene sestre Bizjak onda dolaze na “Koncert za klavirski duet i gudački orkestar” autora Leopolda Koželuha (1747-1818), češkog muzičara i pedagoga.

Kompozitor se usavršavao u Pragu gde je dobio više muzičko obrazovanje, a onda ga je put odveo u svetski grad klasične umetnosti – Beč (1778), gde je izgradio karijeru kao pijanista, autor opera, kamerne muzike i učitelj do kraja svog života.

Bizjak duo je predstavio ovo kompleksno delo velikog umetnika kroz tri stava, tri poglavlja koja su imala različitu dinamiku, kao svojevrsna trilogija i muzička priča koja lebdi kroz prostor neprimetno.

Samouvereno i odvažno dve sestre okrenute u profilu bliže ka publici, svirale su za istim klavirom, što je bila posebna atrakcija.

Kompozicija im dozvoljava da dominiraju, odnosno budu istaknute sa solo deonicama u prvi plan, bez pomoći gudačkog orkestra, a onda se sastav uključivao u pratnju, kao naizmeničan postupak muziciranja.

Nakon iscrpne kompozicije češkog autora, usledila je pauza, na kojoj je publika u velikom broju kupovala diskove “Bizjak dua” da bi pomogla Kolarcu u tekućim problemima.

Drugi čin muzičke večeri je protekao u znaku “Koncerta za klavirski duo i gudački orkestar” engleskog kompozitora Malkolma Arnolda (1921- 2006).

Tokom bogate karijere, muzički umetnik koji je stvarao tokom 20. veka, oprobao se u mnogim žanrovima, i opus mu čini devet simfonija, veći broj koncerata, kamerne i koralne muzike, a takođe je stvarao i primenjenu muziku za pozorište – opere, mjuzikle i balete.

Popularnost je stekao kao kompozitor muzike za čuveni ratni film – remek delo “Most na reci Kvaj” (1957), za koji je osvojio Oskara.

I ovde su prisutne tri celine kompozicije, veoma zahtevne, višeslojne, sveobuhvatne, i sestre Bizjak ovoga puta menjaju poziciju – nisu više bliže proscenijumu, već se udaljavaju od auditorijuma, sedaju anfas prema gledalištu, udaljene, između članova orkestra.

Svojim snažnim izvođenjem su predstavile značajno delo britanskog kompozitora, sa oscilacijama u nastupu i ponovo gradacijom dinamike do samog kraja.

Kako ih je publika zvala na bis, one su izvele odlomak ovog koncerta, na seriju aplauza veoma zadovoljnih ljubitelja klasike.

Poslednju kompoziciju, kao i na početku, Muzikon je svirao bez sestara Bizjak, reč je o delu “Divertimento Sz 113 za gudački orkestar” mađarskog autora Bele Bartoka (1881-1945).

Sestre Lidija i Sanja Bizjak predstavljaju srpsko-francuski sastav “Bizjak duo”, a žive u Parizu duže vreme i imaju zapaženu internacionalnu karijeru.

Obe su se pridružile klasi čuvenog muzičara i pedagoga Žaka Ruvijea na Pariskom konzervatorijumu.

Veoma su popularne među francuskom publikom, nastupale su po Japanu, u Veneciji, Nantu (Francuska), Ekaterinburgu (Rusija).

Redovno sviraju sa mnogim orkestrima i filharmonijama u Francuskoj, često u Tuluzu, ali i u Varšavi, Štutgartu, Hong Kongu, a diskografski uspeh su imale sa delima “Petruška” i “Posvećenje proleća” Igora Stravinskog sa Štutgartskom filharmonijom.

Starija sestra Lidija Bizak (Beograd, 1976) počela je da svira klavir već sa šest godina, a diplomirala je na FMU 1996., da bi se otisnula u svet, gde je osvajala glavne nagrade na mnogim takmičenjima, kao u Dablinu (2000).

Nastupala je na raznim svetskim koncertnim dvoranama u Beču, Amsterdamu, Parizu i naravno Karnegi Holu u Njujorku.
Sanja Bizjak (Beograd, 1988) studirala je u Parizu, Gracu, Minhenu i Londonu, a debitovala u Parizu na koncertu 2006. godine.

Kao solista gostovala je i na festivalu BEMUS kod nas, i po svetskim metropolama (Tokio, Nant, Ženeva, Teatar na Elisejskim poljima), a snimala je nastupe za mnoge televizije (BBC 3, RAI 2, SAT, TV France 3), kao i svoj prvi samostalan CD posvećen “Etidama Tableauk” Sergeja Rahmanjinova.
“Bizjak duo” i “Muzikon” večeras će gostovati na festivalu “Somborske muzičke svečanosti” – SOMUS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.