U trendu

Koncert Marka Josifoskog i Zarife Ali-Zade u Skupstini grada

BEOGRAD – Violinista Marko Josifoski i pijanistkinja Zarifa Ali-Zade izvešće možda i najpoznatije Betovenove sonate za violinu – Prolećnu i Krojcerovu sonatu 31. marta u Svečanoj sali Skupštine grada, najavioli su organizatori.

Ovaj duo sarađuje preko trideset godina, tokom kojih su mnogo puta izveli gotovo sve Betovenove violinske sonate, a PGP RTS je 2006. godine objavio dupli kompakt disk sa njihovim izvođenjem sedam sonata.

Marko Josifoski (Zemun, 1978) je počeo da svira violinu sa pet godina u klasi Zorana Milenkovića. Završio je SMŠ Kosta Manojlović u klasi Dejana Mihailovića, kod koga je i diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se na Visokoj školi za muziku u Bernu u klasi Igora Ozima.

Bio je stipendista švajcarske vlade i stipendista švajcarske fondacije Lyra Stiftung. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Predstavljao je Jugoslaviju na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu (1990).
Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji kao i mnogih internacionalnih nagrada.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umetnička dostignuća, nagrade SANU za najuspešniji koncert u sezoni 2003.godine kao i nagrade Radio Beograda za umetnika godine 2004.

Dobitnik je nagrade Kulturno prosvetne zajednice grada Skoplja.

Nastupao je širom Evrope, u Americi i Izraelu. Svirao je sa Rumunskom filharmonijom, Turskim predsedničkim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, UA MO Stanislav Binički kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu.

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu (Azerbejdžan).

Diplomirala je sa odličnim uspehom na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, i magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi Pavla Mešnera. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Ostvarila je snimke za radio i televizijske stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Kao solista je nastupila sa orkestom RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora izvodeći delo Duo simbolikoMilane Stojadinović-Milić.

Sarađivala je sa istaknutim muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar