U trendu

Koncert muzičara Vladimira Blagojevića 1. aprila u Bioskopu Balkan

BEOGRAD – Muzičar Vladimir Blagojević održaće koncert pod nazivom „Nova srpska muzika za harmoniku solo“ 1. aprila u Bioskopu Balkan.

Na ovom nastupu biće izvedena dela Dražana Kosorića, Branke Popović, Rikarda Švarca, Juga Markovića, Zorana Komadine, i Dragane Jovanović. Koncert su podržali Fondacija Saša Marčeta, SOKOJ i Bugari Armando.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu.

Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića.

Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajnija: „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Ćain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine.

Vladimir Blagojević je dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom.

U prvom redu je ansambl „Modern“ iz Frankfurta sa kojim kontinuirano nastupa već petnaest godina u gradovima poput Berlina, Pariza, Brisela, Milana, Frankfurta, Amsterdama, Londona.

Bio je pridruženi član ansambla Pol Kle iz Berna sa kojim je nastupao u Ženevi, Buenos Ajresu, Cirihu, Bernu i Budimpešti.

Od 2004. godine je stalni član ansambla „pre-art“ iz Ciriha sa kojima je zabeležio više od 40 nastupa u gradovima Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Nastupa i sa renomiranim ansamblom „Klangforum“ iz Beča.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“ 2012. godine, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Poslednjih nekoliko godina ga posebno interesuje promocija domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Kroz saradnju sa ansamblom „Studio 6“, violistom Sašom Mirkovićem, gostujući u drugim ansamblima, i kao solista, do sada je premijerno izveo preko 100 kompozicija domaćih autora, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.