U trendu

Koncert pijanistkinje Valentine Lisice na Kolarcu

BEOGRAD – Poznata ukrajinsko-ruska pijanistkinja Valentina Lisica večeras je održala samostalan koncert u Beogradu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u okviru uspešnog muzičkog serijala “Steinway & Sons”.

Iako se dalo naslutiti da će umetnica možda odložiti svoj nastup usled veoma teške i osetljive situacije koja se događa na relaciji Rusija – Ukrajina, pijanistkinja je ipak došla da se sretne sa srpskom publikom.

Umetnica se predstavila sa veoma ambicioznim dvočasovnim programom: Sergej Rahmanjinov – “Prelidi”, “Sonata br. 2”, Frederik Šopen – “Poloneza-Fantazija”, “Skerco br. 2 i 3”, “Andante Spianato i velika briljantna poloneza”, “Herojska poloneza”, kao i Petar Iljič Čajkovski – “Slovenski marš”.

Pijanistkinja koja rođena u Kijevu, Ukrajini, tadašnjem S S SR-u, sa korenima iz Rusije i Poljske, pripremila je sa publiku Kolarca dva kolosalna poglavlja u okviru prvog čina, gde je glavni bio Rahmanjinov.

Lisica je prvu celinu posvetila “Prelidima”, i predstavila šest muzičkih komada – Prelid op. 3, br. 2, op. 32 (br. 5, 10, 12), op. 23 (br. 4, 5), kao gradaciju jedne monumentalne duge serije.

Bez daha je olako “savladala” svih šest segmenata, koje je publika pratila ne trepnuvši, a onda je prešla na izazovnu kompoziciju “Sonata br. 2, op. 36” sa tri stava – “Allegro agitato”, “Non allegro – Lento” i “L’istešo tempo – Allegro molto”.

Drugi čin večerašnjeg sadržajnog koncerta bogatog programa, Lisica je otvorila sa kolekcijom Frederika Šopena – “Poloneza-Fantazija” op. 61, As Dur, “Skerco br. 2 (op. 31) i br. 3 (op. 39)”, “Andante Spianato” i velika briljantna poloneza” op. 22, Es Dur, da bi maestralno dočarala završetak serijala iz pet celina sa delom – “Herojska poloneza”.

Nakon ogromnog aplauza i ovacija koje je pijanistkinja doživela posle dva sata izuzetnog programa, sigurno je da će srpska publika ubuduće još dugo gledati i slušati ovu umetnicu na pozornici Kolarca ili drugih ustanova.

Lisica je danas prava internet zvezda, jedna od najgledanijih klasičnih muzičara onlajn.

Najpopularnija „Jutjub pijanistkinja“ današnjice, kako je zovu, postala je svetski poznata kada je delila snimke svojih klavirskih koncertnih izvođenja na toj video platformi.

Danas, ukrajinsko-ruska plava dama, ima skoro 700.000 pratilaca – fanova i preko 260 miliona pregleda, od kojih samo snimak sa izvođenja „Mesečeve sonate“ Ludviga van Betovena broji preko 55 miliona gledalaca.

Kao prava „Jutjub senzacija“ klasične muzike, ipak je imala odakle da krene, jer ljubiteljka umetnosti i muzike, klavir je počela da uči rano, sa samo tri godine, a sa četiri je već imala svoj prvi nastup. Danas, Valentina živi između Moskve i Rima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.