U trendu

Koncert povodom 40 godina umetničkog rada Edit Makedonske

BEOGRAD – Svečani koncert koncertmajstora i violinistkinje Edit Makedonske i orkestra Narodnog pozorišta biće održan 13. novembra na Velikoj sceni ove institucije povodom obeležavanja 40 godina umetničkog rada ovog koncertmajstora.

Program koncerta čine dela za violinu i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, Đuzepea Verdija, Žila Masnea, Arama Hačaturjana i drugih, koja će biti izvedena pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića.

Iste večeri, Edit Makedonskoj biće uručen Pečat Narodnog pozorišta za 2020. godinu, koji se dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu ove kulturne institucije.

Edit Makedonska članica je orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu od 1980. godine, a njegov glavni koncertmajstor od 2003. godine.

Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirala violinu i kamernu muziku u Plovdivu (Bugarska).

Radila je kao profesor violine u muzičkim školama “Josif Marinković“ i “Vladimir Đorđević“ u Beogradu, a zatim i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti.

Kao koncertmajstor bila je angažovana u Makedonskoj operi i baletu u Skoplju, u Operama u Varni i Plovdivu (Bugarska), Pozorištu na Terazijama u Beogradu, u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru Radio-televizije Srbije, i drugim mestima.

Izvesni period bila je i član prvoosnovanog Srpskog gudačkog kvarteta.

Osnivač je gudačkog kvarteta “Edit“, sa kojim je nastupala na koncertima i festivalima u Srbiji i Bugarskoj.

U Narodnom pozorištu je ovaj kvartet učestvovao u izvođenjima kamerne opere “Romansa“ Igora Rankovića i opere “Don Kihot“ Žila Masnea.

Edit Makedonska održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj, Južnoj Koreji, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Portugaliji, Danskoj, Japanu, Švajcarskoj i Italiji.

Godine 2017. bila je koncertmajstor na prestižnom Pučinijevom festivalu u Tore del Lagu u Italiji.

Sarađivala je sa dirigentima poput Plasida Dominga, Johanesa Harnajta, Tosia Janagisave, Borislava Ivanova, Alekseja Bogorada i Dejana Savića.

Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo, a premijernim izvođenjima dela srpskih kompozitora 20. i 21. veka veka značajno doprinosi očuvanju i razvitku srpske muzičke baštine.

Snimala je za radio i televiziju, a bavi se i komponovanjem dečje muzike.

Sa harfistkinjom Narodnog pozorišta Goranom Ćurgus je 2011. godine osnovala duo “Edit”, koji je do sada ostvario niz zapaženih nastupa – među njima se posebno ističe koncert otvaranja Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, kao i nastupi na festivalima u Ubu, Pančevu i Sofiji.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja i prvi je koncermajstor naveden u istoriji Narodnog pozorišta u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.