U trendu

Koncert “Pučini i Čajkovski” 12. februara u SNP

NOVI SAD – Koncert “Priče na zadatu temu: Pučini i Čajkovski” biće održan u petak 12. februara na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Pod sloganom “Priče koje pokreću”, Opera SNP nastavlja sezonu tematskim koncertom, a najnoviji program je posvećen dvojici velikih kompozitora – Đaokomo Pučini i Petar Ilič Čajkovski, kao savremenici čiji se rad u jednom periodu i preklapa.
„Kada smo krenuli sezonu, ideja nam je bila da i u ovim uslovima, opera, kao umetnost ima puno priča da ispriča”, objašnjava direktor opere Aleksandar Stankov.
“Tu vodilju pratio je i program, tako smo proše godine krenuli sa tematskim koncertima – Priče na zadatu temu. Ideja tih koncerata jeste da publici ponudimo nešto pomalo drugačije, čega inače nema na repertoaru – dakle, operski program, uvek na drugu temu, u potpuno drugačijem, pitkom pakovanju i uvek uz eksluzivne goste“, zaključio je Stankov.

Iako istorijske knjige ne daju nikakve naznake da su Čajkovski i Pučini radili zajedno, čak ni da su se poznavali, obojica su pisali neverovatne kompozicije za gudačke sastave, a upravo se na tome bazira tema sledećih Priča na zadatu temu.

Planirani koncert, inače, ističe u prvi plan i jednog od najpoznatijih violončelista Dragana Đorđevića.

„Rokoko varijacije na temu su omaž Mocartu i meni je zanimljivo kako je jedan violončelista doradio i skratio delo Čajkovskog, iako on nije bio presrećan zbog toga”, naveo je Đorđević.
Plan s početka sezone bio je da se tematski koncerti “Priče na zadatu temu” na repertoaru nađu jednom mesečno, pa su tako u novembru to bile “Faust i Karmen”, u decembru “Operske novogodišnje priče”, u januaru “Operski gala koncert”.
Predstojeći koncert 12. februara imaće na programu kompozicije “Hrizanteme” Pučinija i “Serenadu za gudače” i “Varijacije na rokoko temu” Petra Iliča Čajkovskog, dok će dirigent biti Dian Čobanov, gost iz Plovdiva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.